В средата на 90-те години на миналия век стартира един любопитен проект. Белгийската компания FN Herstal е най-големият производител на автомати в Западна Европа. Традициите на предприятието, което по същество е собственост на правителството на френскоезичната Валонска област, започват от 19 век, но компанията има големи планове за новото хилядолетие. Така се ражда FN F2000.

Вижте как изглежда FN F2000 >> >> >>

Автоматът FN F2000 е облечен във футуристичен полимерен кожух и интегрира редица иновативни технологии. Футуристичния вид се допълва от вградената оптика и булпъп дизайн. Идеята на белгийците е да направят модерен автомат, който да спечели световния пазар със своята надеждност, нисък откат, точност и дизайн.

Пушката позволява лесно монтиране на гранатомет, а идващият като стандарт 1.6x оптичен мерник осигурява точност до 500 метра. Пълнителят има 30 патрона в натовския 5.56×45 мм калибър. Теглото е едва 3,6 килограма.

Скорострелността е от 850 куршума в минута. Автоматът има уникална система за изхвърляне на гилзите, които падат пред оръжието - това е разработено с цел FN F2000 да може да се ползва лесно и от левичари.

Белгийците очакват да впечатлят редица натовски и арабки страни със своя автомат. Реалността обаче се оказала по-различна. Много войници не харесали футуристичния вид на оръжието. Тестовете показали, че при появата на проблем, оправянето му е много сложно и трудно осъществимо в бойни условия. След дълга употреба вероятността от падането на пълнителя нараствала. Някои от пластмасите, с които е облицована пушката също били по-предразположени към износване и счупване.

Цивилният пазар в САЩ също не бил впечатлен от оръжието, чиято вътрешна конфигурация заимствала от американската AR-18.

Експертите коментират, че при правилна поддръжка, проблемите на FN F2000 не биха се проявили. Оръжието впечатлява с ниския си откат и точност. Това са причините армията на Словения да се превърне в първата и единствената, която е превърнала белгийската карабина в свое основно оръжие.

Доводите за предимствата на автомата са впечатлили националната гвардия на Саудитска Арабия, както и специалните сили на Белгия, Перу, Полша, Пакистан и Индия. Любопитен факт е, че бригадите Ал Кудс, които доскоро бяха под прякото ръководство на убития ирански генерал Касем Солеймани, също разполагат с FN F2000.