В края на миналия месец услугите за мобилните плащания Google Pay станаха достъпни в България. Потребителите с Android устройства могат да използват смартфоните си, за да правят безконтактни, сигурни, бързи и удобни покупки във физически магазини, както и онлайн. На практика с Google Pay превръщате телефона си в карта за безконтактни плащания, която работи на всеки един ПОС терминал.

Дигитаният портфейл предлага повече сигурност за вашите пари, а и повишава комфорта.Освен това плащането с телефона е и метод, с който се грижите за своето здраве, избягвайки да пипате банкноти и стотинки по време на пандемия.

Ползите от Google Pay са много, а приложението идва у нас благодарение на Mastercard и българската компания phyre. За да разберем повече за дигиталните портфейли, ползата от тях и какви са ефектите от употребата им за икономиката се срещнахме с хората, заради които можем да инсталираме Google Pay на телефона си.

Иван Хаджов

Снимка: Mastercard

Иван Хаджов е Мениджър Бизнес развитие - Дигитални продукти в Mastercard. Той отговаря за развитието на стратегически партньорства и предоставянето на най-подходящите технологии за публичния и частен сектор в България, Северна Македония, Косово и Албания. Иван подпомага банки, финтех компании, търговци и правителства да разработват иновативни решения, използвайки най-новите технологии на Mastercard, включително: решения за електронна търговия, дигитални портфейли, мобилни плащания, решения за електронна идентичност и киберсигурност.

Константин Джелебов

Снимка: phyre

Константин Джелебов е съосновател и изпълнителен директор на phyre - първият български мобилен портфейл, част от портфолиото на технологичната компания Paynetics.

Двамата, както и компаниите, които те представляват, си партнират, за да могат да предложат Google Pay на родните потребители. Ето нашето интервю с тях:

- Как влияят безконтактните и безкешови плащания на икономиката?

Иван Хаджов: Ние сме в ерата на дигиталната икономика и електронните разплащания са неизменна част от нея. Това е една система, която дава възможност за търговия на всички, по всяко време и навсякъде.

По-конкретно - електронните плащания осигуряват достъп на местни търговци до международни пазари, възможност за ползване на кредитни средства, които дават допълнителен въздух на икономиката в ситуации, като сегашната и не на последно място, възможността за моментални преводи между хора и бизнеси. Самият факт, че тези плащания стават мигновено, прави целия процес много по-ефективен, а наличието на пълен контрол и отчетност крие много по-малък риск от измами, от скрити данъци и намалява разходите за администрация.

Тук е важно да кажем и че всяко плащане с карта или мобилно устройство изкарва бизнеса на светло. Бих казал, че все повече търговци оценяват позитивите и дори самите касиери са доволни от това, че не пипат пари и всичко става бързо, лесно и не крие рискове.

- Как пандемията от Ковид-19 се отрази на финансовите навици на българина?

Иван Хаджов: Безспорно 2020 е една от най-интересните години за анализ на потребителското поведение. Знаете, Mastercard всяка година излъчва данни, които хвърлят светлина върху развитието на пазара, потреблението, тенденциите в плащанията и т.н. Тази година направихме няколко извънредни проучвания, които затвърдиха визията ни за развитие в посока дигитализация. Потребителското поведение се промени: във физическия свят - повече безконтактни плащания и повече плащания с мобилен телефон (които не изискват въвеждане на ПИН код на ПОС терминала), в e-commerce - повече картови плащания, отколкото наложен платеж. Пандемията доведе до ръст в безконтактните плащания и промяна на поведението при онлайн пазаруването в определени категории: хранителни магазини, аптеки, електроника и др. Отчетохме 36% ръст на хората в Европа, които пазаруват стоки от първа необходимост онлайн, като прогнозите са това поведение да се запази и след кризата. Последното проучване на Mastercard за дигиталните платежни услуги сред близо 10 000 граждани от 12 европейски държави разкрива цялостна положителна нагласа към нарастващата роля на дигитализацията, особено по отношение на банкиране и лични финанси и след ръста на дигитализацията във всички сфери на живот под влиянието на COVID-19 - дигитално общуване с близките, онлайн пазаруване и безконтактни плащания. Процентът на българите, които биха преминали към дигитална банка в близките 12 месеца, се е увеличил повече от 2 пъти спрямо миналата година - от 10% до 26%, при средно 23% за Европа.

Константин Джелебов: Напълно естествено средната стойност на трансакциите се увеличава. Ръстът в броя и обема на трансакциите в електронната търговия е значителен.

Пандемията определено ускори интереса към дигиталните безконтактни разплащания. Плащането с телефон премахва нуждата не просто да докосваме банкноти и монети, но дори и да избягваме въвеждането на ПИН на клавиатурата на ПОС терминала. Потребителите бързо се ориентират към този метод на разплащане, като забелязваме ръст и в демографските групи от над 45 години, които по правило са по-консервативни.

Все повече се оценява и възможността за отдалечено издаване на разплащателна карта и доставка на адрес. Операция, която стандартно изисква две посещения до банков клон.

Иван Хаджов: Очакваме през 2021 г. тази тенденция да се задържи, независимо от развитието на ситуацията около COVID-19, защото хората бързо свикват, когато веднъж открият ползите от бързите и лесни технологични решения за разплащания и банкиране, които им пестят време.

Google Pay е един от лидерите в сферата на дигиталните потфейли

Снимка: Google

- Можете ли да разкажете повече за Google Pay и технологията зад него? Колко българи ще могат да се възползват от услугата?

Иван Хаджов: По данни на Statcounter за последната година, ползвателите на Android устройства в България са над 86%. Това означава, че вече хиляди потребители ще могат да се възползват от предимствата на мобилните плащания.

Google Pay е мобилният портфейл, разработен от Google и предварително инсталиран като част от Android опреационната система, което означава, че не е необходимо да се инсталира допълнителна апликация. За да го използва, клиентът трбва да има апликация на банка или финтех издател, като phyre - првият български портфейл, който поддържа услугата. Така клиентът може да токенизира картата си да я качи в Google Pay и да се възползва от функционалностите веднага. Процесът по токенизацията дава допълнителна сигурност, тъй като чувствителната информация на картата не е необходимо да се въвежда при плащане, а тя автоматично се замества с уникален код - "токън". Това е възможно, благодарение на Mastercard технология - MDES.

Google Pay предлага много добро клиентско изживяване и е безплатен за клиентите и за издателите. Очаква се Google да развие и допълнителни функционалности.

- Можем ли да ползваме дигиталния портфейл като средство да спестяваме повече пари и какви са разликите и приликите с физическия му "събрат"?

Константин Джелебов: Често хората си задават неудобния въпрос "Къде изхарчих тези пари?", когато отворят портфейла си в опит да върнат лентата назад. С дигиталния портфейл изключително лесно можем да видим не просто какви покупки сме направили, а и да проследим разходите си по категории. Разполагайки с тази информация, много по-лесно контролираме и управляваме бюджета си. Това е възможно най-простият пример как дигиталният портфейл ни помага да пестим.

Основната прилика е, че и в дигиталния, и във физическия портфейл съхраняваме критични за ежедневието си средства - пари, документи, банкови карти и карти за отстъпки. Основната разлика е в удобството, сигурността и добавената стойност, която ни дава дигиталният вариант за сметка на класическия му физически събрат.

- На сигурно ли са парите ни в дигиталния портфейл?

Иван Хаджов: Мобилните портфейл използват множество технологии за сигурност, като токенизация, биометрия, криптографии и други. Тези технологии правят дигиталните портфейли още по-сигурни от картите и много по-сигурни от кеша, който може да бъде загубен, откраднат или унищожен безвъзвратно.

Енда от технологиите на Mastercard е MDES. Тя заменя чувствителната информация от картата с токен (или криптиран код), който е уникален за всяка трансакция. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя само токена, а не реалния номер на картата. Този токен е уникален и не може да бъде използван за други трансакции.

Друга технология - биометрията, освен че предлага най-интуитивния и лесен метод за потвърждение на дадена трансакция, дава и допълнително ниво на сигурност като елиминира нуждите от пароли, които крият определени рискове.

За разлика от кеша, средствата в дигитални портфейл са защитени с технологии за сигурност и могат да бъдат възстановени при евентуална загуба, кражба и повреда. Също така, ако човек загуби телефона си, друг не може да изхарчи парите му, защото се изисква идентификация чрез биометрия - пръстов отпечатък, гласово, лицево разпознаване или друго.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране