Пандемията от Ковид-19 промени начина, по който възприемаме света. Според специалистите вирусът няма да изчезне в близкото бъдеще, а човечеството ще трябва да се научи да живее с него. Една от сферите, усетила най-силно ефектите на пандемията, е образованието. Ученици, учители и родители се сблъскаха с позитивите и негативите на дистанционното обучение. Това, което е сигурно е, че образованието ще върви все повече в посока дигитализация, дори и пандемията ненадейно да приключи.

Мнозина предлагат преминаването към хибриден режим на обучение - част от учениците или студентите да са в класната стая и аудиторията, а други - пред компютъра в къщи.

Смесицата между присъствено и дистанционно образование би спестило множество трудности на учителите, както и на учещите под карантина. Но как може да се реализира подобна идея?

Хибридната система би работела много добре и след пандемията - болните ученици няма да пропускат материал, а студенти ще могат да присъстват на лекции и упражнения дори да са на хиляди километри от университета.

За да може да работи хибридната система е необходима нова умна дъска, която едновременно да визуализира написаното на нея пред учащите в стаята и тези в къщи. Системата трябва да е с интегрирана камера и микрофони. Писането по нея трябва да е неразличимо от усещането за маркер в ръката, защото в противен случай цялата система би била твърде неефективна.

Идеята на Huawei

Huawei е компания, която инвестира изключително много в развитието на нови технологии и идеи. Разпознавайки необходимостта от нов тип образование, Huawei разработва нов продукт.

Така се появява умната дъска Huawei IdeaHub. Днес тя се позиционира, като изключително достъпно и лесно решение, позволяващо ученето да става едновременно от вкъщи и от класната стая.

Как работи IdeaHub

Умната дъска от ново поколение на Huawei събира в себе си всичко необходимо. IdeaHub има мобилен дизайн, който позволява тя да се мести от стая в стая.

Вижте как изглежда Huawei IdeaHub >> >> >>

Дъската работи със сензорен екран с ниска латентност. Писането по него е идентично като усещане с писането върху бяла дъска. За сметка на това IdeaHub може да разпознава почерк и да транскрибира написаното.

Дисплеят може да е с диагонал от 65 или 86 инча. Резолюцията е 4К, а добрата яркост и специално матово покритие правят дъската удобна за гледане дори и ако е поставена директно под лъчите на Слънцето.

Huawei IdeaHub

Снимка: Huawei

Дъската идва с вградени 12 микрофона, които могат да записват звука и от най-далечния край на стаята. Алгоритъмът на Huawei обаче не позволява записът да се превърне в говорилня. Това е възможно, защото се разпознава и изолира гласа на говорещия, а фоновите звуци се заглушават.

С бързото и точно проследяване, говорещият винаги е център на вниманието.

12 микрофона гарантират записа на Hi-Fi звук. На практика това е едно изключително технологично решение, "пенсиониращо" поставянето на микрофон пред говорещия.

IdeaHub е снабден с мощна камера, която записва Full HD съдържание във версия S и 4К видео в по-върховия Pro-вариант. AutoFrame автоматично регулира ъгъла на камерата въз основа на залата и броя на присъстващите в нея, така всички винаги са в кадъра.

Huawei IdeaHub

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дъската е свързана с безжичен интернет, което прави предаването на записаната информация възможно.

Технологичните решения на IdeaHub са толкова добри, че тя печели престижната награда за дизайн iF DESIGN AWARD в Германия за 2021 г. и Red Dot Design Award за 2020 г.

Скритите козове

Технологичните решения на IdeaHub правят възможно учителите да водят едновременно уроците си в класната стая и онлайн. Дъската позволява няколко души да пишат едновременно на нея, а написаното може да се разпознае и транскрибира.

Един от големите козове на IdeaHub обаче е софтуерен - дъската работи едновременно с Android и Windows 10.

Huawei IdeaHub

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Преходът между различните операционни системи и приложения става за секунди и позволява на преподавателите да имат широк достъп до ресурси от приложения и програми.

Умната дъска на Huawei позволява писането, заснемането, изпитването и дори показването на презентации да се прави на едно устройство.

Споделянето на съдържанието на дъската с лаптоп или телефон става само с няколко докосвания, а наличието на Android и Windows 10 в една система улеснява работата с различни устройства.

Умната дъска е сертифицирана от TÜV Rheinland за своята щадяща очите технология. Тя намаля с 60% от излъчвана синя светлина. Междувременно зрителният ъгъл е изключително широк и е 178°.

Благодарение на своите характеристики IdeaHub се оказва една изключително добра инвестиция в бъдещето. Умната дъска вече е избрана от няколко български училища, а резултатите са повече от високи.

Huawei IdeaHub

Снимка: Huawei

IdeaHub прави възможно дигиталното и дистанционно образование да се изкачи на много по-високо ниво, а учениците да получат най-добрите технологични решения.

От Huawei споделят ще са готови да помогнат на всяко училище да се сдобие с технологичното решение. Освен техническа поддръжка, компанията осигурява и обучение на учителите в използването на умната дъска.

IdeaHub се откроява като може би най-достъпното решение на пазара, което позволява воденето едновременно на присъствени и онлайн уроци.

Умната дъска пенсионира старите проектори и може да направи уроците много по-интерактивни дори присъствената форма на обучение да продължи да доминира в бъдещето. Така инвестицията в IdeaHub със сигурност ще се изплати в бъдещето.