От 70-те години на миналия век САЩ се превръщат в пионер в сферата на труднозабележимите за противниковите радари стелт самолети. Технологията се оказва много успешна, макар и скъпа. След F-117 се появява и бомбардировача В-2, а Пентагона е в напреднала фаза на разработката на още един "невидим" самолет.

През 1983 година военните на САЩ решават да разработят проект за невидим палубен изтребител, който да се базира на флотилията им от самолетоносачи. През 1986 година стартирал конкурс, победителят от който бил избран две години по-късно. McDonnell Douglas/General Dynamics трябвало да създадат компактен и невидим изтребител с триъгълна форма. Трябвало да бъдат произведени 400 бройки, а целият проект щял да струва 57 милиарда долара.

Вижте как можеше да изглежда първия американски палубен стелт самолет >> >> >>

Така на практика се родил A-12 Avenger II, наречен още "Летящото дорито". Формите му били изключително изчистени, а заради малките си и използвани технологии размери това щял да е най-малко забележимият самолет в света. Максималната скорост щяла да е дозвукова - 930 км/ч, а въоръжението да се състои от умни и прецизни оръжия.

Изискването на пентагона било самолетът да е изграден от поне 30% композитни материали, чиято разработка била скъпа и сложна. За периодът от 1988 година до 1991 г. били изразходвани 2 милиарда долара, а все още нямало работещ прототип.

Макар разработките да били във финална фаза, краят на Студената война сложил край и на проекта, който загубил своето значение. Вместо това САЩ решили да инвестират в направата на по-големи и свръхзвукови стелт самолети, като F-22.

Концепцията на A-12 Avenger II била реализирана 20 години по-късно под друга форма. На практика F-35 отговаря на изискванията на проекта, като ги надхвърля значителна, поради възможността си да носи много повече оръжия и наличието на свръхзвукова скорост. Феновете на A-12 Avenger II обаче изтъкват, че проектът е бил много по-евтин от F-35, струващ близо 1 трилион и половина долара.

Любопитен факт е, че проектът е вдъхновен от по-рани идеи за малък самолет от типа летящо крило, като немския Horten Ho 229 и американския Northrop XP-79, разработвани в края на Втората световна война.