Заради облачната покривка над по-голяма част от нашата страна, повечето българи не успяха да наблюдават последното за това десетилетие пълно лунно затъмнение.

В Средновековна Европа лунните затъмнения са били наричани Кървава Луна, като явлението е било много плашещо за живеещите по това време. Това наименование произхожда от стария завет, като според християнските митове Кървавата Луна предвещавала много тежки времена, войни, болести и самия Страшен съд или Второто пришествие на Исус.

Древните китайци, както и маите и инките, смятали че Кървавата Луна се случва когато някакво животно - дракон или ягуар се опитва да изяде Луната, като явлението също е носело тревоги. В района на Месопотамия дори били извършвани човешки жертвоприношения след като Луната възвръщала нормалния си цвят.

Вижте снимките >> >> >>

Древните гърци обаче били изпреварили своето време, защото заключили, че формата на Земята е сферична, именно като наблюдавали лунните затъмнения.

Кървавата Луна обаче не е научно приет термин, а лунните затъмнения си имат много просто обяснение - те се случват, когато Земята застане между Слънцето и Луната, като трите обекта са подредени на една линия. По този начин видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на нашата планета.

Слънчевата светлина преминава през атмосферата на Земята, но до Луната достига само светлината в червения спектър, тъй като тя не се е разсеяла. Що се отнася до отенъците на затъмнението, те зависят от позицията на Луната в нощното небе, както и наситеността на атмосферата с финни частици. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година, но за сметка на това ние ще ви покажем как видяха днескашната Кървава Луна по света.