Тежкият танк ИС-2 ("Йосиф Сталин втори") заслужено е един от най-разпознаваемите символи на победата на Червената армия над фашистка Германия. На фона на други бойни превозни средства, ИС-2 се отличава със силна броня и първокласна огнева мощ. Оръжията му надхвърлят тези на всички видове танкове от Втората световна война, с изключение на съветския KВ-2, съобщава  .

Как се е случило всичко

До началото на Втората световна война съставът на танковите сили на Червената армия е попълнен със среден танк Т-34 и тежки танкове КВ-1 и КВ-2, за които Вермахтът трябва да намери достойни противници. Но военните експерти на Райха правят всичко възможно да подобрят и променят дизайна на T-III и T-IV, след което през лятото на 1942 г. на Източния фронт пристигна новият тежък танк T-VI "Tигър".

Неговото 88-милиметрово оръдие е толкова мощно, че лесно унищожава повечето от танковете на СССР. На фронта през 1943 г. се появява и танкът от среден клас T-V "Пантер", който трябва да се противопостави на Т-34. За разлика от новата придобивка на Вермахта, Т-34 започва да се оборудва с 85-мм оръдие, което го прави равен по характеристики на оръдието на "Тигър". Но скоро става ясно, че това не е достатъчно...

ИС-2 по врема на десант

Снимка: militaryexp.com

През 1943 г. на тестови площадки се правят разработки на танковете KV-85 и ИС-1. След поредица от тестове, експертите единодушно решават да оборудват ИС със 122-мм оръдие. Благодарение на бързата обработка, танкът ИС-2 придобива окончателния си вид в края на 1943 г.

Характеристиките на изпълнението

Въпреки че ИС-2 принадлежи към класа на тежките танкове, теглото му значително се различава от "другите в този клас". Например, теглото на немския "Тигър" е 57 тона, а на "Кралския тигър" - 70 тона. ИС-2 е с тегло 46 тона и така е по-близо до "Пантера" (45 тона).

Проходимостта на "Йосиф Сталин", отличните характеристики при спирането, както и 122-милиметровото оръдие му дават безспорно предимство на бойното поле и определено впечатляват Вермахта.

Тежкият съветски танк ИС-2 развива скорост от 40 км/ч (при 50 км/ч на Пантера) и има по-бавен заряд - до три снаряда в минута. Боеприпасите, които носи, също са много ограничени - само 28 снаряда. Тези недостатъци не позволяват на ИС-2 да се използва като ударна сила, но го направи отлично средство за отблъскване на контраатаки.

Боен опит

Германците за първи път се сблъскват с ИС-2 край Тернопил през април 1944 г., където "премиерата" на съветския танк осуетява нацистката контраатака. "Кралските тигри" на моста на Сандомир през август 1944 г. почти не оказват влияние върху ситуацията. Значителен принос ИС-2 прави по време на уличните битки за Будапеща и Берлин.

"Тигър"

Снимка: militaryexp.com

За периода 1943-1945 г. са произведени са около 3500 танкове ИС-2, докато Германия има само 1355 "Тигри" и 487 "Кралски тигри".

Следвоенни години

Още преди края на Втората световна война стартира производството на ИС-3. Формата на кулата е променена, както и челната част. Въпреки че няма много време за пряко участие в много операции, има информация за използването на няколко единици през август 1945 г. по време на японската кампания. След войната големи партиди ИС-3 отиват в Египет, където се сблъскват с американския М48 през 1967 г., който към онзи момент е морално остарял.

ИС-3

Снимка: militaryexp.com

Тежкият ИС-3 и ИС-4 е произведен в ограничени количества през 1947-1949 г. Въпреки това производството скоро е спряно поради дефект на работеща предавка, открит по време на работа. Последното "потомство" на семейството е ИС-7, но разработката остава на ниво прототип. Просто историята на тежките танкове приключва. Вместо да създадат няколко вида бронирани машини, дизайнерите се съсредоточават върху разработването на универсална бойна единица.

ИС-7

Снимка: militaryexp.com

Самият ИС-2 е усъвършенстван и подобрен по всякакъв начин през 1957 г. Повечето елементи на шасито, дизайна, както и двигателите са модернизирани. Освен това ИС-2 е изнесен за Китай и Северна Корея, където участва в Корейската война (1950-1953 г.). Според непотвърдена информация Китай препродава няколко в Северен Виетнам, където танкът намира приложение в края на 60-те години. Малка партида се използва и в Куба по време на кризата в Карибите, където успешно демонстрира своята сила. Тъй като ИС-2 с времето остарява, все пак е намерено ново приложение за него. Например, на съветско-китайската граница танковете са били инсталирани като огневи пунктове. А днес само няколко екземпляра, замръзнали на пиедестали и музейни витрини, мълчаливо пазят частица от тази история.

Материалът е преведен от militaryexp.com