Писали сме за най-модерният китайски стелт самолет J-20, който вече е приет на въоръжение, макар и в малки бройки. Знаете ли обаче, че Пекин разполага и с още един самолет, невидим за радарите?

Вторият китайски стелт самолет изглежда почти идентичен с F-35. Мненията на експертите не са едностранчиви. Някои твърдят, че самолетът е изцяло независима разработка, която прилича на американския F-35, поради еднаквите цели на разработчиците и сходните им решения.

Други обаче смятат, че китайците са си спестили десетки години на разработване, като са хакнали сърварите на Пентагона и са откраднали плановете на F-35.

За FC-31 се знае малко, но наскоро самолетът поднови участията си по авиошоута. Какво знаем за китайският стелт и копие ли е той на американският F-35?

Вижте как изглежда FC-31 >> >> >>

Макар да нямаме възможност да дадем точен отговор, то FC-31 съчетава елементи от F-22 и F-35. Това е така, защото самолетът има два двигателя и по-голям отсек за оръжия, спрямо F-35. Това го поставя по-близо до F-22. Въпреки това размерите и формите му са почти идентични с тези на F-35. Това от своя страна е логично, тъй като F-35 е по-нов самолет, който освен това ще бъде доста по-масов от F-22.

За разлика от F-35, FC-31 не може да излита и каца вертикално. Изтребителят може да носи 2000 килограма във вътрешността си и и още 6000 на външни пилони.

Бойният радиус е 1250 километра, а максималната скорост 2200 км/ч. Знае се, че самолетът използва радар с активна фазирана антенна решетка.

По думите на специалисти от Пентагона, FC-31 би превъзхождал американските самолети от четвърто поколение F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, и F/A-18E/F Super Hornet. Що се отнася до американските самолети от пето поколение, там нещата ще зависят от електрониката, радарите и подготовката на пилотите.

Що се отнася до невидимостта за радарите, китайците обясняват, че са комбинирали ефектите на геометрията с поглъщащо радарните вълни покритие. От Пекин разясняват, че FC-31 е още в своята прототипна фаза и самолетът би имал различен вид на двигателите.

Очаква се една бройка от самолета да струва най-много 70 милиона долара, като той би могъл да се използва от военноморската авиация на Китай.