Това, което бе невъобразимо преди няколко години, днес е буквално в ръцете ни. Доскоро използвахме телефоните само за комуникация, днес те са мултифункционални устройства с широк спектър от възможности. Предимствата, които предоставят новите технологии и изкуственият интелект, помагат и разкриват един нов свят пред незрящите хора.

Те вече могат да говорят за изражението на лицето на хората, с които разговарят и дори да го "видят" благодарение на иновативни технологии като приложението Facing Emotion. Въпреки че мобилните телефони отдавна помагат на незрящите в ежедневния им живот, никога досега те не са си позволявали комуникация на невербално ниво.

Новият изкуствен интелект на Huawei Mate 20 Pro, заедно с приложението Facing Emotions, разпознават и позволяват на хората със зрителни увреждания да различават 7 ключови емоции на лицето: радост, гняв, отвращение, тъга, изненада, страх и презрение и ги превеждат в 7 уникални звука.

Хората възприемаме и комуникираме със света чрез нашите сетива, с помощта на нашето зрение, слух, тактилни усещания. Някои хора, обаче са частично лишени от тях, и технoлогията идва като допълнително сетиво, попълвайки доколкото е възможно липсващото или просто създава още един канал за комуникация, за тези, които най-много се нуждаят от него.

Ето защо, Huawei събра на специално събитие колеги и приятели, зрящи и незрящи, имали достатъчно време да изпробват лично Mate 20 Pro и приложението Facing Emotions, за да поговорят заедно за силата на технологиите, за ползата на AI в живота на всеки един от нас, за диалога във всичките му форми.

Приложението Huawei Facing Emotions е в състояние да работи точно и бързо в реално време, благодарение на огромната мощност и развитието на технологиите за изкуствен интелект в Mate 20 Pro, базиран на иновативния чипсет Kirin 980 с двойна невронна мрежа. Приложението използва предната камера на смартфона, за да "види" лицето на събеседника, разпознае в него 7 човешки емоции и подаде кратък и ненатрапчив звуков сигнал на носещия го незрящ. Седемте звукови превода на седемте емоции са композирани от незрящия полски композитор Томаш Билецки.

Huawei е световен технологичен гигант и глобален лидер в разработването на иновативни комуникационни технолoгии. Компанията е един от двигателите на бъдещето, основано на бързите 5G връзки и изкуствен интелект. А нейна основна мисия е да предостави всичко това в ръцете на обикновените хора. Ние не твърдим, че едно приложение само по себе си ще промени драстично живота на хората с увредено зрение, но вярваме, че всеки има нужда да усеща малко повече положителни емоции в ежедневието си.

Скромността е една от ключовите вътрешни ценности на Huawei, част от характера на компанията и хората, които са я основали и днес ежедневно работят в нея. Това, което искаме да направим, е да обърнем погледа на обществото към света на незрящите. Той е по-тъмен, но не по-малко стойностен, изисква повече време и повече емпатия. Разработването на това приложение ни свърза с Евгени Митев и Панчо Карамански от фондация "Синергиа" и искаме да споделим с вас колко интересни и невероятни хора са незрящите и колко много имат нужда от нашето разбиране.", казва Емилия Кирилова, PR мениджър на Huawei за България и Македония.

По време на дискусията Евгени Митев, председател на фондация "Синергиа", сподели какви са предизвикателствата на незрящите у нас. Освен мобилността и градската среда, той изтъкна личната и професионална реализация, придобиването на социални умения и такива за независим живот. Фондацията подкрепя и представлява интересите на хората в неравностойно положение в България, включително незрящите и частично зрящите хора, за да могат те да постигнат равни права като граждани, да бъдат пълноправни членове на нашето общество, да имат по-добър жизнен стандарт и придобият умения за независим живот.

Официална статистика за броя на хората със зрителни увреждания в България липсва, тъй като е трудно да бъдат обхванати всички групи според степента на загубата на зрение. Приблизително общата бройка на всички хора със зрителни увреждания в България, независимо от степента на зрителен проблем, достига до около 25 000 човека. Ясно е, че проблемите на незрящите буквално не са видими за всички хора. Евгени сподели, че "най-хубавото се вижда само със сърцето, а най-същественото наистина е невидимо за очите, особено когато става дума за емоции".

Емоционалната интелигентност придобива все по-голямо значение, както и всички инициативи, които организира фондация Синергиа, за да провокира сетивата, нагласите и предразсъдъците ни спрямо хората със зрителни увреждания. Всички те показват, че доверието в другия е ключът към по-сплотено и щастливо общество" - сподели още той.

Много интересен факт е, че хората с увредено зрение и незрящите въобще използват мобилните устройства по съвсем различен начин от останалите хора. Това е установено и по време на тестовете, които са направени от екипа нa Huawei при разработването на приложението. Това бе взето предвид и от известния полски дизайнер Кочански, който разработи специално проектиран държач за телефон за незрящи, съобразен с корпуса на Huawei Mate 20 Pro, за да не пречи на използването на телефона и да го оптимизира за ежедневна употреба на приложения, като ръцете на незрящите остават свободни.

Панчо Карамански - незрящ от 15 години и изключително талантлив създател на музика, разказа малко от личния си опит с Mate 20 Pro и приложението Facing Emotions. Той сподели, че когато цял живот не си се замислял какви са израженията на лицата на хората, с които разговаряш, идва момент, когато технологията те кара да се замислиш и усетиш ново, съвсем различно преживяване. За първия си досег с приложението и емоциите, които то е породило у него и негови незрящи колеги, каза: "Това е нещо уникално като преживяване, защото ако преди няколко години все още не се говореше за изкуствен интелект, днес приносът му за хора като нас е огромен. Може би дори по-значим отколкото за всички останали", сподели Панчо.

Нещо повече, той вярва, че "колкото по дигитално е ежедневието ни, толкова по-достъпно и лесно би било то за незрящите". Хората със зрителни проблеми вярват в значението нa AI в живота им. Те чакат с много по-отворени сърца и вълнение развитието на изкуствения интелект и новите технологии, защото знаят, че AI прави живота им един по-добър и ползотворен свят.

Домакин на срещата беше тъмният ресторант "Тенебрис", който помогна на участниците да се потопят в света на незрящите и изключвайки зрението си, да изпитат свързването със света и хората на база на звуци, вкусове и най-вече емоции. Техни незаменими водачи в тъмнината бяха незрящи, които работят в ресторанта и канят всеки да изпита едно незабравимо позитивно изживяване с него.