Бизнес, започнал преди 30 години с една среща в ресторант "Денис" (Denny's - популярна верига в САЩ) и превърнал се в компания за полупроводници, застава в центъра на революцията в областта на изкуствения интелект и е напът да стане първата компания за чипове с пазарна стойност 1 трилион долара, пише в анализ на "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Акциите на "Нвидиа" (Nvidia) поскъпнаха с повече от 24 на сто в четвъртък до исторически връх, след като компанията заяви, че бумът на изкуствения интелект за нея се превръща в източник на рекордни продажби. Изявлението й подхрани вълнението, че новата ера в компютрите настъпва по-бързо, отколкото се смяташе досега, като очакванията са, че през настоящото тримесечие продажбите й ще нараснат с 50 на сто.

Майкъл Сансотера, главен инвестиционен директор на фонда "Силван кепитъл мениджмънд" (Silvant Capital Management) в Атланта, който причислява "Нвидиа" към най-големите си дялове, заяви: "Това ще бъде най-голямата промяна в технологиите, която сме виждали след интернет, нямам съмнение в това." Това, което е толкова вълнуващо за инвеститорите сега, добави той, е, че след месеци на разговори около изкуствения интелект, парите започват да текат.

Само за тази година акциите на "Нвидиа" са поскъпнали с близо 160 на сто. Добавените в четвъртък 183,8 млрд. долара към пазарната й оценка поставят компанията на трето място в корпоративния свят по този показател.

Единствено "Амазон" (Amazon) - на 4 февруари 2022 г. - и "Епъл" (Apple) - на 10 ноември същата година - са постигали по-голямо поскъпване на книжата си за един ден, съответно 191,3 млрд. долара и 190,9 млрд. долара.

Всичко това увеличи пазарната капитализация на "Нвидиа" до над 938 млрд. долара, с което компанията се доближава до "Епъл", "Майкрософт" (Microsoft), "Амазон" и "Алфабет" (Alphabet) - компанията майка на "Гугъл" (Google), в списъка на световните компании със стойност от 1 трилон долара или повече.

За разлика от тези компании, "Нвидиа" не е популярно име. Тя не произвежда потребителски устройства или интернет услуги, които хората по света използват ежедневно. Зад кулисите обаче нейните чипове са станали незаменими. Те се използват в персонални компютри, автомобили и роботи. Сега, с помощта на изкуствения интелект, процесори на компанията осигуряват работата на нови чатботове, които генерират убедително звучащи изречения, и множество други инструменти, които най-големите компании в света се надпреварват да внедряват.

За главния изпълнителен директор на "Нвидиа" Дженсън Хуанг, известен с предпочитанията си към характерно кожено яке при публичните си изяви, това е кулминацията на едно пътуване, започнало в "Денис" в Сан Хосе, Калифорния, където обсъжда с двама колеги инженери, как биха могли да направят компютърната графика по-добра. Преди около 16 години компанията прави нов завой, когато Хуанг се заема да я направи по-популярна, търсейки нови клиенти, след като тя се е утвърдила като лидер в областта на графичните процесори, които правят видеоигрите по-ясни и по-малко накъсани.

Почти никой не забеляза, когато през 2006 г. Хуанг отвори графичните процесори на "Нвидиа" за разработчиците на софтуер, за да могат те да ги използват, позволявайки им да впрягат изчислителната мощ на видеокартите за цели, различни от това да осигуряват по-добро графично изживяване.

Този ход "ще отвори изцяло нова област, наречена GPU изчисления (обработка на данни от графични процесори)", заяви тогава Хуанг, а повечето от анализаторите не се поинтересуваха за подробности.

Разработчиците скоро разбраха, че тези процесори на "Нвидиа" са изключително добри в сложните изчисления, които са в основата на съвременните системи за изкуствен интелект. Те се отличават с извършването на много изчисления едновременно, нещо, за което традиционните изчислителни машини - централни процесори (CPU) - са по-малко подходящи.

Първият голям успех на "Нвидиа" извън видеоигрите беше добивът на криптовалута, където графичните процесори също се оказаха добри. Компанията за графични карти изпревари през 2020 г. гиганта в производството на централни процесори "Интел" (Intel), тъй като цените на криптоактивите се повишиха, а акциите й продължиха да се покачват до предишния си рекорд от близо 330 долара на брой, който бе отчетен в края на 2021 година.

Когато настъпи крипто-зимата (спада в капитализацията на критповалутите през миналата година), акциите на "Нвидиа" се сринаха, но "AI вълната" от края на 2022 г. възроди ентусиазма на инвеститорите през последните месеци.

Бумът на изкуственият интелект, според анализаторите, носи много по-перспективно и трайно обещание за "Нвидиа", отколкото криптопазарът, пишат още от "Уолстрийт Джърнъл".

Понастоящем компанията няма конкурент, който да може да се мери с нейния обхват на чипове и софтуер за интензивните изчислителни изисквания на генеративния изкуствен интелект (изкуствен интелект, който може да генерира ново съдържание - видео, текст, снимки, аудио и др. на база предварително обучение и съхранена информация бел. ред.).

Анализаторите на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) изчисляват, че разработването на чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) от компанията "Оупън ЕйАй" (OpenAI) е изисквало конфигурация, при която са били необходими около 10 000 GPU на "Нвидиа".

Манията по изкуствения интелект разпалва ентусиазма на инвеститорите и спрямо други компании за чипове. Акциите на "Марвел текнолъджи" (Marvell Technology), която произвежда чипове за мрежи и съхранение на данни, скочиха с 30 на сто в петък, след като ръководството каза, че приходите, свързани с изкуствения интелект, ще се удвоят през текущата фискална година.

Тъй като надпреварата във въоръжаването с набиращата популярност технология се разгаря между компаниите, включително "Амазон", "Майкрософт" и "Гугъл", Хуанг описа в сряда текущия компютърен преход като "айФон момент", имайки предвид бързия растеж на пазара на смартфони, след като "Епъл" пусна своето емблематично устройство през 2007 г. Компании, опериращи центрове за данни, се обновяват, за да ги направят по-добри за приложенията, свързани с изкуствен, използвайки силните страни на чиповете и софтуера на "Нвидиа", каза главният изпълнителен директор на фирмата.

"Виждаме огромен ръст на поръчките за преоборудване на световните центрове за данни", посочи Хуанг в разговор с анализатори.

Търсенето на чипове на "Нвидиа" е толкова "горещо" напоследък, че веригата за доставки се бори да поддържа темпото, пише още "Уолстрийт джърнъл". Главният финансов директор на "Нвидиа" Колет Крис посочи в сряда, че компанията е осигурила "значително по-високи" доставки на чипове за втората половина на годината.

Промяната в технологичния пейзаж може да представлява предизвикателство за "Интел", който в момента е доминиращият доставчик на процесори за центровете за данни, формиращи гръбнака на корпоративните мрежи и интернет услугите. "Интел", чиито акции паднаха с повече от 5 на сто в четвъртък, полага усилия да задоволи търсенето на изкуствен интелект, включително специализирани чипове и нови процесори, които се справят по-добре с изчисленията, необходими за технологията.

"Мисля, че наблюдаваме началото на, нека го наречем 10-годишен преход към основно рециклиране или възстановяване на световните центрове за данни и изграждането им като платформи за изкуствен интелект", каза Хуанг.

Сега "Нвидиа" има приблизително осем пъти по-висока пазарна стойност от тази на "Интел", който само допреди десетилетие беше в много по-добра пазарна позиция.