Т-90 е един от най-добрите танкове в света. Бърз, маневрен и по-лек спрямо своите западни конкуренти, той има забележителни способности, включително и определена водоустойчивост.

На теория всеки Т-90 трябва да може да издържа поне половин час, потопен на 5 метра дълбочина. Водата не трябва да пречи на функционирането на двигателя, нито пък да разстрои електрониката или функционирането на бойните системи. За да са убедени в това, строителите на танка от "Уралвагонзавод" тестват всеки един Т-90, слязъл от поточната линия, в специален басейн.

Вижте как изглежда Т-90 >> >> >>

Там инженерите се убеждават, че при сглобяването на танка не е била допусната грешка и той е водоустойчив. Допустимото количество вода, което може да попадне в кабината е едва 100 литра.

Освен с това, че може да щурмува блата и малки езера, Т-90 се "гордее" и със своето 125-милиметрово оръдие и с иновативната си реактивна броня.

Танкът разполага и с една 12.7-милиметрова и една 7.62-милиметрови картечница. Задвижването пък се осъществява от от V12 дизелов двигател с мощност от 1130 к.с. Теглото е 47 тона, а максималната скорост е 60 км/ч.

Една бройка от Т-90 струва 4,5 милиона долара, а наскоро Ирак реши да замени своите американски танкове M1A1 Abrams с Т-90. С руският танк са въоръжени още Алжир, Армения, Азербайджан, Виетнам, Индия, Сирия, Туркменистан, Уганда и естествено Русия.