Руското министерство на отбраната публикува кадри от зареждането на междуконтиненталната балистична ракета от комплекс "Авангард" в ракетния силоз. Видеото е заснето в Оренбургска област, където първото съединение на РВСН се превъоръжава с новата система, предава Russia Beyond.

Преди дни телевизионният канал на ведомството "Звезда" ни даде възможност да видим "Авангард" отблизо, сега от МО ни позволяват подробно да разгледаме и стартовите му позиции. Пусковата шахта е покрита с дебела бронирана плоча с размер на детска площадка. Когато мощният механизъм я повдига, изглежда сякаш се отваря кутията на Пандора. Транспортно-пусковият контейнер и заключената в него ракета се поставят вертикално и се спускат в шахтата. По страните на дебелия цилиндър има тръбопроводи, сред които има и система за охлаждане на ядрения заряд. Капакът на силоза, за щастие, се затваря.

"Ракетният комплекс "Авангард" с хиперзвуков блок ефективно ще допълни системата за въоръжение на РВСН и ще разшири бойните възможности на групата. Превъоръжаването позволи да се повиши делът на съвременните ракетни комплекси със стратегическо предназначение и да се увеличат възможностите на съединението по изпълнение на задачите по ядрено сдържане", отбелязаха от военното ведомство, цитирани от "Российская газета".

За първи път за съществуването на балистична ракета с хиперзвукова управляема бойна глава в арсенала на Русия разбрахме през 2018 г. от президента на страната Владимир Путин. Той сравни "Авангард" с огнен балон и с метеорит. Според данни от открити източници бойният блок се доставя до целта с балистична ракета УР-100Н УТТХ, предназначена за пробив на вражеската противоракетна отбрана. Комплекс "Авангард" е приет на бойно дежурство през декември 2019 година. Септември 2020 г. Владимир Путин награди разработчика на системата Герберт Ефремов с ордена на Андрей Първозвани с мечове.