Журналисти идентифицираха преносимия компютър, използван от Владимир Путин по време на последната му работна среща. Оказва се, че лаптопът на президента е производство на американската компания Hewlett-Packard, а моделът е Pavilion 15, но вместо с Windows или Linux той е с инсталирана операционна система "Эльбрус", пишат руските информационни агенции, цитирани от факти.бг.

Ноутбукът на Путин има процесор Intel Core i5 9300H с тактова честота 2.4 GHz, видеокарта Nvidia GeForce GTX 1050 с памет 3 GB, RAM памет от 8 GB и твърд диск с капацитет 1 TB. Цената на този модел в Русия е около 50 000 рубли (€700).

На по-стари събития руският президент е бил забелязван с лаптопи на Asus и на други компании, но не е сигурно, че те принадлежат на него или на администрацията му.

Преди две години по време на снимките за филма "Путин" режисьорът Оливър Стоун хвърли поглед върху техниката на бюрото на руския президент. На кадрите се виждат 12-инчов таблет Wacom Cintiq 12wx от 2007 г. с разделителна способност 1280 на 800 пиксела и настолен компютър с операционна система Windows XP, чиято поддръжка Microsoft преустанови през 2014 г. От компанията на Бил Гейтс и от разузнавателните служби на САЩ редовно призовават да преминат към най-новата ОС на Microsoft, тъй като по-старите версии са по-лесни за хакване.