Преди няколко десетилетия повечето деца мечтаеха да станат космонавти. Днес бляновете на подрастващите са отдалечени значително от Космоса, а много от тях предпочитат да бъдат влогъри или геймъри. В Русия пък често малчуганите искат да бъдат бизнесмени или политици - не е тайна, че представителите на тези професии рядко страдат от лишения и липса на финанси.

Статистика, публикувана от руската агенция "Роскосмос", разкрива една от причините все по-малко деца в страната да искат да стават космонавти. Наред с по-малкото гласност и по-скромни успехи на руската космическа програма стои и финансовият въпрос. Космическите пилоти се водят на щат към държавния Научно-изследователски център за обучение на космонавти "Ю.А. Гагарин". От там идват данните за заплатите на руските космонавти.

Кандидат, готвещ се за космонавт, има месечно възнаграждение в размер на 61 000 рубли или около 1600 лева. Специалист, преминал обучението и за когото се предполага, че може да полети в Космоса, взема 63 800 рубли или около 1700 лева. Най-висока е заплатата на инструктор-космонавтите, които вече са летели в Космоса. Те вземат 88 450 рубли или около 2400 лева.

Към тези пари последните могат да вземат 25% бонус, чийто точен размер се изчислява спрямо бюджета за отбрана на Руската федерация. Кремъл раздава 13-та заплата на всички в Научно-изследователския център за обучение на космонавти. Един полет в Космоса носи и парична премия на пилота, чийто размер зависи от условията на мисията.

Сравненията показват, че IT специалистите в България и в Русия вземат по-високи възнаграждения от космонавтите. Заплатите на кандидат- пилотите на НАСА стартират от малко над 5000 долара, за да достигнат до около $11 000 - работещите в Силициевата долина или на Уолстрийт също имат по-големи заплати от астронавтите.

По данни на "Роскосмос" в изследователския институт са регистрирани 25 космонавти, двама от които сега са на борда на МКС.