Парадът в чест на 74-ата годишнина от победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война премина пред погледа на Владимир Путин на Червения площад в Москва.

Сред гостите тази година бяха главата на Комунистическата партия на Куба Раул Кастро, бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, бившият председател на ООН Бан Ки-мун и бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На парада бяха още държавници от Монголия, Виетнам, Венецуела и Сърбия. Традиционно, най-интересната част от парада са бойни части и техника, които показва Кремъл.

Вижте каква техника премина на Червения площад >> >> >>

Любопитен факт е, че малко преди началото на парада бе обявено, че въздушната му част се отменя. Причина за това най-вероятно стана облачното време, защото през последните дни руската авиация проведе редица тренировки. Зрителите на парада не успяха да видят най-новия изтребител Су-57 или стратегическия бомбардировач Ту-160. За сметка на това на Червения площад бе показана доста любопитна верижна и колесна техника. Ето каква бе тя:

Танк Т-14 "Армата"

Снимка: AP/БТА

Основният боен танк Т-14 "Армата" е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Снабден е със 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 (с възможност за инсталация на 152-мм 1А83) с дистанционно напълно дигитализирано управление - в куполът му няма стрелец.

Изолираната бронирана капсула за екипажа, намираща се зад мощна броня, дава възможност на танкистите да оцелеят дори в случай на пряк удар в купола и изгаряне на боекомплекта.

"Армата" е първият в света танк, който разполага с мощен АФАР радар - подобен на този от Су-57. Радарът работи в комбинация с други системи за активна защита, които осигуряват надеждна защита от гранатомети и управляеми ракети - те трябва да бъдат засичани и унищожавани преди да ударят танка.

Бронята на T-14 "Армата" би трябвало да издържа на удари от всички, съществуващи към момента танкови снаряди.

Друго предимство на танка е неговото малко тегло от 48 тона, което го прави много по-бърз и маневрен. За задвижването отговаря 12-цилиндров дизелов двигател с мощност ограничена на 1500 к.с., но с възможност за използване на 2000 к.с. в определени ситуации. Максималната скорост е 90 км/ч.

Русия обаче ограничи серийното производство на "Армата". Официалната причина бе, че към този момент танкът е ненужно добър. Експертите споделят, че тази причина частично може да е вярна, но влияние има и фактът, че Т-14 "Армата" е доста по-скъп от модернизирането на предходните поколения съветски машини.

Танк Т-72БЗ

Танк Т-72БЗ

Снимка: Wikimedia

Обновеният вариант на съветския танк Т-72 разполага с високо автоматизирана система за стрелба, по-усъвършенствани 125-милиметрови оръдия, нови високоенергийни боеприпаси и последното поколение на динамична защита "Реликт".

Машината разполага и с нови панорамни системи за топлинно виждане. Системата за прицелване разполага с лазер и е допълнена от компютър изчисляващ балистиката на изстреляния снаряд.

Двигателят на танка също е нов, като е съчетан с автоматична трансмисия . Мощността е 1,130 к.с., а с един резервоар машината може да измине 550 км. Руснаците са инсталирали и ново окачване, което не само да подобри офроуд характеристиките на танка, но и комфорта на екипажа.

На практика T-72B3M става много сходен с Т-90. По някой параграфи, като новата динамична защита и по-мощният двигател, ъпдейтнатия Т-72 води пред Т-90.

Бойна машина "Терминатор"

Бойна машина "Терминатор"

Снимка: Минобороны РФ

Това е една от най-новите руски бойни машини, които е създадена изцяло за бой в градски условия. Машината разполага с модерна реактивна броня и система за антитанков ракетен огън, чийто боеприпаси са управляеми и имат обсег до 6 км.

"Терминатор" е въоръжен още с две 30-мм автоматични оръдия и една 7,62-мм картечница. Двигателят на бойната машина също е ъпгрейднат и е сходен с този на танка Т-90.

Напълно въоръжен "Терминатор" тежи 44 тона и има екипаж от 3-ма души.

Русия е разработила бойната машина, защото има горчив опит с използването на танкове в градски бой, където тромавите машини с бавна скорострелност стават лесна мишена. Подобна е ситуацията и в другите модерни конфликти, включващи градски сражения, но "Терминатор" трябва да промени уравнението.

Бронетранспортер "Бумеранг"

Бронетранспортер "Бумеранг"

Снимка: Минобороны РФ

Осем колесната машина се отличава от останалите бронетранспортьори с високата си бронираност и възможност за монтиране на различни оръжия. В една от версиите "Бумеранг" разполага с 12,7 мм картечница, а в друга с 30-милиметрово или дори 57-милиметрово автоматично оръдие.

Максималната скорост на бронетранспортьора е 100 км/ч, като той може да измине 800 километра с пълен резервоар.

Ядрена ракета "Ярс"

Ядрената ракета "Ярс"

Снимка: Минобороны РФ

Балистичната ракета PC-24 "Ярс" е най-важната част от ядрените сили на Русия, които залагат основно на наземните мобилни ракетни платформи, вместо на ракети, базирани в силози или в подводници.

"Ярс" може да пренася 4 ядрени бойни глави, всяка от които с мощност от 250 килотона. На практика ракетата е по-мощен и усъвършенстван вариант на Топол-М, която може да носи само една ядрена бойна глава с мощност до 800 килотона. PC-24 "Ярс" има обсег от 11 000 километра, а мобилната платформа позволява тя да се базира на труднодостъпни и скрити места.

Тактически ракетен комплекс "Искандер-М"

Искандер-М

Снимка: Wikimedia

Искандер-М е квазибалистична ракета, чиято бойна глава има стелт способности, заради радиопоглъщащия материал, с който е облицована. Бойната глава може да променя траекторията си по време на полета. Възможно е тя да извършва остри завои, като това става благодарение на усъвършенствани електронни системи и здравите материали издържащи на натоварванията.

Самата бойна глава може да е конвенционална - с осколъчно-фугасен, касетъчен или термобаричен заряд. Възможно е да се монтира и тактическа атомна бомба с мощност от 10 до 50 килотона.

Освен това ракетата реалното не напуска атмосферата, което също прави откриването й по-трудно. За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.

От 2016 година Искандер-М е разположен в Калининградска област - руски анклав, граничещ с Полша и Литва. Максималният обсег е 500 километра. 

Бронетранспортьор "Курганец-25"

Курганец-25

Снимка: Wikimedia

Това е тежкобронираният верижен БТР от ново поколение на Русия. Специално внимание е обърнато на защитата против мини и самоделни взривни вещества. "Курганец-25" може да превозва до 8 души, като в кабината има място за още 3-ма. Максималната скорост по суша е 80 км/ч, а по вода е 10 км/ч. С един резервоар могат да се изминат 800 км.

"Курганец-25" също може да бъде въоръжен с различни бойни модули, включващи 12,7 мм картечница, 30-милиметрово и 57-милиметрово автоматично оръдие.

Бронетранспортьори "Тайфун"

Тайфун-К

Снимка: Wikimedia

"Тайфун-К" и "Тайфун-У" са част от новото семейство бронирани камиони на руската армия. Те са много важни, защото именно с тях се превозват основните пехотни части.

ПВО система С-400 "Триумф"

ПВО система С-400 "Триумф"

Видео: ТВ Европа

Най-продаваната и способна руска противовъздушна система към този момент е С-400 "Триумф". Именно нея наскоро закупи и втората най-силна армия в НАТО - Турция.

Обсегът на ракетите на С-400 е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да "вижда" стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали "невидимите" B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Задвижването на ракетоносеца, от който излитат ракетите се осъществява от 10-литров V12 дизелов агрегат с 400 к.с. Задвижването е на всички колела, а пътният просвет е почти 500 милиметра - това гарантира, че ПВО-системата може да се разположи на труднодостъпни и неочаквани места.

БМД-4М

БМД-4М

Снимка: Wikimedia

Това е най-модерната масова бронирана машина, която десантните части на руската армия могат да спускат с парашут от самолети. Въоръжението включва 100-милиметрово и 30-милиметрово оръдие, като първото има боекомплект от 34 снаряда, а второто от 500.

По асфалт максималната скорост е 70 км/ч, а по пресечени местности - 45 км/ч. БМД-4М е амфибия и може да плава със скорост от 10 км/ч, както и да превозва до 5 пътника.

БМД-4М има и версия с 125-милиметрово танково оръдие, а платформата е от голямо значение за Руската армия, тъй като позволява бързо разгръщане и осъществяване на изненадващи и мощни десанти в тила на врага.

Самоходни гаубици "Мста-СМ"

Снимка: Wikimedia

Основното оръжие на "Мста-СМ" е 152-милиметровото оръдие, което има обсег от 30 или 60 километра в зависимост от използваните снаряди. Скорострелността е между 6 и 8 изстрела в минута, а боекомплектът включва 50 снаряда.

Бронята на гаубицата е засекретена, но се знае, че тя е построена на шасито на танк Т-80, но за сметка на това се задвижва от дизеловия агрегат на Т-72.

Макар "Мста-СМ" да не е най-новата руска гаубица, то тя е най-масовата и продавана навън.