Преди няколко дни Полша обяви, че ще закупи 20 бройки от ракетната система HIMARS от САЩ. Заедно с въоръжението те ще струват около 414 милиона долара.

Какво знаем за HIMARS и за какво би могла да ги използва Полша?

HIMARS е високомобилна ракетна установка, разположена на шасито на специален армейски камион и разработена през 90-те години в САЩ. Машината има две версии.

Вижте как изглежда HIMARS >> >> >>

Първата е въоръжена с шест 227-милиметрови ракети. Те се използват за масираното унищожение на площ с размер от квадратен километър. Максималният обсег е 300 км, а минималният - 2 км. В някакво отношение тази версия е еквивалентна и на съветската система БМ-21 "Град", която залага на двойно по-малки ракети, но изстреляни в по-голям обем.

Втората версия на HIMARS е снабдена с тактическа ракета земя-земя ATACMS, която има боен радиус от 160 км. Ракетата е изключително ефективна при борба срещу танкови поделения и укрепени противникови позиции. В този си вариант системата HIMARS е еквивалентна на съветската ОТР-21 "Точка", с която разполага и България. Разликата е, че "Точка" има двойно по-малък обсег.

Полша може да използва HIMARS по няколко различни начина - за борба с танкове, за атаки на навлизащ или готвещ се за навлизане в страната противник, за поразяване на укрепени позиции и за бой в градски условия.

Единствения вероятен противник на Полша е Русия, което означава, че системата би се използвала за поразяването на цели в Калининград или навлезли в страната бронирани формирования или отблъскване от превзети градове.

В последните години HIMARS и еквивалентните ѝ руски и съветски системи често се използват за атакуване на превзети от Ислямска държава градове и по-специално - за унищожаването на сгради, в които са се разположили ислямистите.

Фактът, че HIMARS е разположен на колесно шаси, позволява висока мобилност на системата, като в пълно бойно снаряжение тя може да се движи със скорост от 85 км/ч по пътя. Самият камион е със задвижване 6х6, което дава и офроуд възможности на HIMARS.

Цената на 1 бройка от системата е около 5 милиона долара, а сделката от 414 милиона долара за закупуването на 20 броя от HIMARS означава, че Полша ще разполага и със значително количество ракети за системата.