"Да имаш смартфон е доброволен ексхибиционизъм, пълна прозрачност. Вземайки смартфон в ръцете си, все едно казвате "нямам нищо против да се разкрия пред целия свят". Ето защо президентът - още повече на страна като Русия - не трябва да има смартфон", обяснява говорителят на Кремъл Дмитрий Песков защо Владимир Путин няма такъв, пише факти.бг.

Ръководителите на други държави също избягват да ползват модерните джаджи и комуникират по защитени устройства или правителствени линии. Преди да встъпи в длъжност Доналд Тръмп пуска знаменитите си туитове от Samsung Galaxy S3. След като става президент обаче, му се налага да смени смартфона си с одобрен от специалните служби. В момента Тръмп има специален iPhone, но какъв точно не е известно.

След разпространената от Едуард Сноудън информация, че Жак Ширак и Никола Саркози са били подслушвани, Еманюел Макрон също е загрижен за телефонните си разговори. Френският президент ползва свръхзащитен военен мобилен телефон Teorem, произведен от компанията Thales. В края на 2017 г. френски издания съобщиха, че Макрон има също лични iPhone и Samsung Galaxy S7 edge със специална защита.

Според официално изявление от администрацията на севернокорейския лидер Ким Чен Ун ползва смартфон и често може да бъде видян с такъв. Обикновено апаратът е скрит в голям калъф и марката му не е ясна. На 4 февруари 2013 г. южнокорейският вестник "Джунан илбо" цитира чиновник от Севера, според когото Ун ползва смартфон на тайванския производител HTC.

Британският премиер Тереза Мей е сменила старото си Blackberry с iPhone, обявиха неотдавна медии от Острова. BBC твърди, че министър-председателят дълго време е ползвала апарат на канадската компания, но след резкия спад в продажбите ѝ и решението да предостави лиценза за смартфоните си на други производители, Мей се е отказала от "къпината" си.

След разкритията на WikiLeaks, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала телефоните на 125 високопоставени германски чиновници, Ангела Меркел е започнала да ползва Blackberry Z10 с допълнителни функции за защита. Телефонът на канцлера е снабден с криптиращ чип Secusmart, който гарантира безопасна връзка. Преди това Меркел е имала Nokia 6260 и Blackberry Q10.