Метавселената е концепция, за която се говори от технологични компании, маркетолози и анализатори. Всички те я наричат "новото голямо нещо" и я сравняват с революцията, която предизвикаха интернет и смартфоните. Някои от най-големите имена, като Марк Зукърбърг от Facebook и Тим Суини от Epic Games, вече са инвестирали стотици милиони в разработката на нея. Какво точно е метавселената?

На пръв поглед това изглежда като подобрена версия на виртуалната реалност. Мнозина обаче считат, че метавселената може да бъде бъдещето на интернет.

Смята се, че тя може да бъде за VR това, което съвременният смартфон е за "тухлените" мобилни телефони от края на миналия век.

Метавселената ще е постоянно свързана с интернет, в нея ще може да се срещате с хора, ще може да комуникирате, да учите, да работите, да гледате кино, да ходите на концерти или да играете с приятели.

Технологията ще разчита на ново поколение VR шлемове, умни лещи и очила. Много виждат, че на практика тя ще ви позволи да имате 3D аватар, който ще е образа ви пред света, подобно на профилите ни в социалните мрежи.

Facebook е основният двигател на идеята. От компанията споделят, че метавселената им ще е завършена след 10-15 години.

"Очаквам хората да спрат да ни възприемат като социална мрежа, като вместо това ще виждат в нас метавселена", заявява Марк Зукърбърг.

Метавселената е "виртуална среда, където можете да присъствате с хора в дигиталните пространства", допълни Зукърбърг, пояснявайки, че това е "своеобразен интернет на телата, в който се намирате, а не просто гледате. Вярваме, че това ще бъде наследник на мобилния интернет".

Добре дошли в матрицата

И докато големите технологични гиганти са ентусиазирани от идеята за метавселена, то тя има няколко много сериозни недостатъка.

На първо място, тя ще ви предложи "приватизиран интернет". Средата, в която ще взаимодействате с други хора, ще е под тоталния контрол на създателите си и най-вероятно ограничена.

Днес всяко наше действие в социалните мрежи се следи и анализира от алгоритми, но в метавселената ние ще сме под още по-зоркия поглед на по-напреднали системи. Показателни за това са апетитите към технологията от страна на Facebook - компания известна с цензурата и следенето на потребителите си.

Ако метавселената се превърне в наследник на интернет, то може да очакваме много по-малко свобода в него.

Това обаче не е единственият риск.

Метавселената твърде много напомня на матрицата от едноименните филми с Киану Рийвс. На практика това е виртуален свят, в който ще работим, учим, почиваме, играем. Всички тези активности ще са лесни за употреба и със сигурност ще могат да са по-интерактивни от "сивото ежедневие" в реалния свят.

Във виртуална среда училището ни може да прилича на "Хогуардс" от Хари Потър. Всеки може да декорира офиса си спрямо своя стил, а в паузите от работата да лети из своя град или да убива чудовища с колегите си от работата. Вместо да пазим диети, можем да направим своя 3D аватар строен и с мускули. Не е ясно дали всичко това би имало положителен ефект върху нашите личности.

Днес много хора прекарат над 8 часа дневно пред компютрите си. Въпреки това те не са "извън реалността".

Ако метавселената е добре направена, то на човек може да се налага да излиза от нея само за да яде и спи.

А какво можем да кажем за определението дадено от Зукърбърг - "интернет на телата"?

На практика това ще е още по-голямо нахлуване на технологичните корпорации в личния ни живот.

За да функционира, интернет на телата изисква по-тясна връзка между човек и машината. И няма голямо значение дали тази връзка ще се осъществява посредством умна леща или джаджа, която ще е винаги с нас, или ще е под формата на мозъчен имплант.

Рискът нашите разговори, действия, емоции, здравословно състояние и дори мисли да са постоянно следени е много голям. Интересът към тези "данни" от страна на рекламодателите, разработчиците на изкуствен интелект и разузнавателните служби ще бъде голям.

Дори да не бъдем следени 24/7, то много хора ще започнат да се самоцензурират и да приемат очакван за тях начин на поведение. Дори днес много от нас ограничават взаимодействията си в социалните мрежи.

Според защитниците на свободния интернет метавселените ще дадат още повече власт и ресурси на технологичните гиганти, поради което технологията е логичната им цел.