Наскоро Германия обяви, че ще изпрати 50 бройки от своята бронирана машина Gepard в Украйна. Разработена преди 60 години, немската бойна система придобива нова актуалност, а Киев не е единственият й скорошен клиент. Какво знаем за немския Gepard?

Gepard е мобилна зенитна ПВО установка, която е разположена на шасито на танка Leopard 1. Куполът е снабден с две 35 мм автоматични оръдия Oerlikon KDA и две радарни антени — радар за общо търсене в задната част на куполата и проследяващ радар с лазерен далекомер, отпред между оръдията.

Всяко оръдие има скорост на стрелба от 550 изстрела в минута, което дава непрекъснато време на стрелба от 37 секунди, преди да свършат боеприпасите - 680 на брой.

Мунициите са бронебойни и имат могат да поразяват цели на дистанция от 5,5 километра.

За задвижването на купола отговаря 4-цилиндров 3,8-литров многогоривен двигател на Mercedes-Benz. Самата машина обаче се движи благодарение на 10-цилиндров 37-литров многогоривен двигател. Теглото на Gepard е 47.5 тона.

Машината първоначално е създадена за борба с хеликоптери и ниско прелитащи самолети. Концепцията наподобява съветската ЗСУ-23-4 Шилка. Разликата обаче са в полза на немската самоходна зенитна установка - оръдията са с по-голям калибър. В последствие СССР създава по-способната "Тунгуска".

Москва и Киев имат "Тунгуска" на въоръжение в армиите си и използват самоходната зенитна установка във войната в Украйна.

В последните години Gepard изживява ренесанс. Катар купува 15 бройки от бронираната машина през 2020 година, за да ги използва за борба с дронове.

На практика Gepard предлага един от най-евтиния метод за справяне с безпилотни самолети, когато те летят на височина от под 5 километра.