В мрежата се появи видео от учебни стрелби от фрегатата "Адмирал Макаров" и бреговия ракетен комплекс "Утес" в Черно море, предаде "Взгляд", цитирана от Russia Beyond.

Целта на маневрите е "Утес" да открие в морето отряд от кораби на условен противник и да го порази с ракетно оръжие, а "Адмирал Макаров" - да прихване ракетата и да я унищожи с помощта на ЗРК "Штиль".

От Черноморския флот в Южния военен окръг съобщиха, че "Утес" е изпълнил стрелба с ракета-мишена "Прогресс", а екипажът на фрегатата успешно е поразил целта с два пуска на управляеми ракети. С цел безопасност морският полигон е бил затворен за корабоплаване.

"Адмирал Макаров" е третата фрегата по проект 11356. Той е част от състава на 30-а дивизия надводни кораби. Фрегатата е заложена през 2012 г. в корабостроителния завод "Янтар" в Калининград. Влиза в състава на ВМФ на Русия в края на 2017 година.

Комплексът "Утес" застъпва на бойно дежурство през 1972 година. В рамките на договора за разделяне на Черноморския флот през 1996 г. той преминава в Украйна. Според някои данни през следващите години е произведен един учебен пуск на ракети, след което не са провеждани никакви сериозни мероприятия с него. Бойната готовност на "Утес" е възстановена в края на 2016 година.