Статистиката след края на 2018г. показва увеличение на регистрациите на домейн имена с малко над 3% за една година. Най-популярното домейн разширение остава .com, следвано от най-използваното разширение с код на държавата - .cn (Китай).

Световният лидер в домейн индустрията и интернет сигурността Verisign следи за регистрациите на домейн имена в световен мащаб, като публикува статистики за най-използваните разширения, най-популярните фрази в домейн имената, както и за репутацията на т.нар. "нови" домейн разширения.

След края на 2018г. регистрациите на домейн имена вече са над 345 млн. за всички видове домейн разширения, което е увеличение с 12 милиона регистрации спрямо 2017г. Различните видове домейн разширения, свободни за регистрация, вече са над 1530.

Общите домейни от първо ниво (gTLDs)

43% от съществуващите домейн имена по света са с .com или .net разширение. Внимание заслужава и ръстът при "новите" домейн разширения през 2018г. (7,5%). Такива са например .xyz, .vip, .club, .top, .loan и много други. Те се появяват в периода след 2012г., когато ICANN одобрява въвеждането на повече различни разширения, които да са алтернатива на по-старите и разпространени такива.

Географски домейн разширения

Голяма част от регистрираните домейни по света са с географско разширение. Това може да бъде кодът на държавата (.bg, .de, .us) или разширение с името на града (.berlin) или региона (.asia). При географските домейн разширения, най-голям е броят на тези от Китай - почти 23 млн.

Едва при 1% от географските домейни се използват най-новите географски разширения. Вече съществуват над 45 подобни домейн разширения, при които има повече от 1000 на брой регистрирани домейн имена. Сред тях най-популярни са домейните с .tokyo, .london и .nyc. разширения.

Най-популярните думи в домейн имената

Verisign публикува статистика и за това кои са най-често използваните думи на английски език в домейн имената с разширения .com и .net. В края на 2018г. това са били думите christmas, attorney, divorce, asset, company, hotels, kiosk, и др.

Регистрацията на домейни в България

У нас собствениците на онлайн бизнеси са по-консервативни по отношение на избора на домейн разширение. По данни на хостинг компания ICN.Bg, над 90% от уеб сайтовете носят имена с традиционните и най-популярни .com, .bg, .org, .eu, .net и .info разширения.

"За нас не е изненада, че по-голямата част от клиентите ни избират най-използваните и разпознаваеми домейн разширения. В повечето случаи става въпрос за сериозни бизнеси или организации от публичния сектор, за които репутацията е от ключово значение. Те не могат да си позволят да използват домейни, различни от добре познатите .com, .bg, .org, .info, .eu и др., защото онлайн потребителите все още имат най-голямо доверие именно в уеб сайтове с такива домейн имена. Въпреки това, отчитаме нарастващ интерес и към "новите" домейн имена, които предлагаме за регистрация. Предимствата на тези разширения са повечето свободни за регистрация домейни, както и възможността уеб сайтът ви да се отличи сред конкурентите във вашата индустрия", коментира Борислав Бориславов, Технически директор в ICN.Bg.

Как да изберете подходящо домейн име за вашия сайт

Имайки предвид търсенето и регистрацията на домейн имена през 2018г., най-логичният избор за онлайн бизнесите изглежда .com или .bg домейн, както и .net, .eu, или .org, ако желаното име е вече заето. Според експерти, има и други фактори, на които трябва да обърнем внимание преди да направим своя избор:

"Не прекалявайте с дължината на домейн името, за да бъде то лесно за запомняне и изписване от вашите потребители. Съобразете домейн разширението с вашата аудитория и локацията, на която тя се намира. Опитайте се да включите ключови за вашия бизнес думи и фрази в домейн името, защото това би ви помогнало и за по-добро класиране в търсещите машини. Не се притеснявайте да експериментирате и с "новите" домейни. Сред клиентите ни имаме собственици на уеб сайтове с домейн разширения като .studio, .shop, .art и др., които успешно развиват своя онлайн бизнес", допълва Борислав Бориславов от ICN.Bg.