Още в началото на 90-те години на миналия век Китай започва да развива свои програми за създаването на невидими за противниковите радари самолети. За целта първо се пристъпва към разработването на нови материали, но от Поднебесната империя не се свенят да закупят част от достиженията на съветската авиация в стелт проекта на СССР - МиГ-1.44. На помощ на Пекин се отзовават и хакерите. Така например според Wall Street Journal Китай е успял да открадне плановете и тайните на американските самолети от пето поколение - F-22, F-35, както и на експерименталния YF-23. 

Според слуховете китайците са успели да се сдобият с парчета от сваления през 1999 г. стелт F-117 над Сърбия, като това им е помогнало значително в проекта. Освен това един от създателите на невидимия за радарите американски бомбардировач В-2 се оказва, че е предавал военни тайни на Пекин относно програмата. Ношир Говадия човекът, направил В-2 неуязвим за ракети с топлинно насочване, но по-късно продал технологията на Китай, заради което е осъден на 32 години затвор в САЩ.

Така добре подплатени със знания и разработки през 2011 година прави първият си полет най-добрият и модерен китайски изтребител - J-20. Така китайците успяват да изпреварят Москва и да се окажат втората страна, създала стелт самолет след САЩ.

Вижте как изглежда китайският стелт J-20 >> >> >>

J-20 е замислен като самолет с голям обсег, който да прониква в среда с комплексна противовъздушна отбрана. Мисиите, които той може да извършва е да нанася ракетни удари по вражески самолетоносачи, да сваля противникови изтребители от голямо разстояние, да нанася тактически високоточни бомбени удари и да води радиоелектронна война. Американските анализатори смятат, че за Китай J-20 е най-ценен в първата си роля, защото именно тя заплашва военноморското господство на САЩ.

Що се отнася до дизайна на J-20, той е малко нетрадиционен и разчитащ на големи предкрилки. Дължината на "невидимия китаец" е 20 метра, размахът на крилата е 13 метра, а броя на двигателите - 2.

Самолетът се управлява от един пилот, но е сериозно подпомогнат от компютри, които го държат стабилен във въздуха. Бойният радиус на самолета е 2000 километра, като без въоръжение той е способен да измине 6000 км. Максималната скорост е над 2000 километра.

Щатският експерт Тейлър Рогуей смята, че китайският стелт самолет J-20 е много "по-невидим" за радарите от руския стелт изтребител Су-57. Това се дължи на специалният радар и разположението му, геометричните ъгловати форми и специалното покритие.

Освен това Китай е изпреварил Русия и по произведени бройки, защото има около 30 активни J-20, а изграждането на нови бройки върви с пълна пара.