През 1941 година се ражда един от най-любопитните автомати, който не успява да се наложи през Втората световна война, а чак след нея. Става дума за историята на немският хибрид между картечница и карабина FG 42 и появилата се по-късно американска лека картечница M60.

Какво знаем за тях?

FG 42 е създадена специално за най-елитните немски командоси. Идеята на конструкторите е да съчетаят мощта на картечница в размери и килограми сходни до тази на най-използваната по това време карабина - болтовата Karabiner 98k.

Оръжието тежи под 5 кг, използва калибър 7.92×57mm Mauser и е изключително ефективно. То може точно да поразява цели на 600 метра, а скорострелността му е 900 куршума в минута. Първоначално хибридът между карабина и картечница идва с обикновена мушка, но по-късно тя е заменена от оптика.

Вижте как изглежда FG 42 и американския ѝ наследник >> >> >>

FG 42 обаче страда от някои недостатъци - твърде шумна е, а при автоматична стрелба пълнителите, побиращи 20 патрона, свършват бързо. От автомата са произведени едва 2000 бройки, като немците решават да заложат на по-малки автоматични карабини и тъй наречените картечни пистолети.

След края на Втората световна война Швейцария е първата страна, изучила FG 42. На базата на това оръжие тя създава щурмовите карабини STG-52, STG-54, вдъхновили по-късно първия масов швейцарски автомат - SIG SG 510. Той залага на своята далекобойност и мощ, за сметка на тегло и мобилност.

В САЩ също виждат потенциала на FG 42. В продължение на над 10 години американските конструктори усъвършенстват немският хибрид между картечница и автомат. Крайният резултат е готов през 1957 и се нарича М60. Това по същество е лека картечница изчистена от недъзите на FG-42.

Вместо от пълнител, патроните се подават чрез картечна лента. Теглото е нараснало до 10 килограма, но за сметка на това картечницата може да поразява точно цели на над 1 километър разстояние. По време на войната във Виетнам оръжието се доказва като доста издръжливо, а по-подготвените войници нямат проблем с пренасянето му из джунглата. Скоростлеността и пробивната сила също са по-големи, а използваният калибър е натовския  7.62×51mm.

Днес М60 все още се използва, включително и като картечница монтирана на хеликоптери, джипове и други превозни средства - включително и от САЩ, които разполагат и с по-модерни картечници.