През 20 век Северна Корея разчита на съветски и китайски танкове, преди да започне да разработва свои собствени бронирани машини, започвайки с танка Chonma-ho. В общия случай обаче тези машини са ъпдейтната версия на познатите оръжия. В случая с Chonma-ho говорим за подобрена версия на T-62.

Вижте как изглежда най-модерният севернокорейски танк >> >> >>

В началото на 21 век Северна Корея представя по-новите Pokpung-ho и Songun-915. Макар снабдени с подобрена броня и нови технологии те стъпват на същите съветски и китайски дизайни от началото на 60-те години на миналия век.

Преломният момент в производството на танкове в Северна Корея настъпва в момента, в който страната получава достъп до технологии от Т-72 и негови по-съвременни модификации. Това става изцяло по нелегален начин благодарение на севернокорейското разузнаване.

Пхенян обаче проучва всички съвременни конфликти и стига до извода, че Т-72 представлява добра основа, върху която обаче има много за надграждане. Използвайки печалния опит на иракската армия срещу САЩ и разчитайки на специфични канали за достъп до нова информация, КНДР започва работата си по коренно различен нов танк.

На сцената излиза М2020

На 10 октомври 2020 г. Северна Корея провежда необичаен нощен военен парад, за да отпразнува 75-ата годишнина от основаването на Корейската работническа партия. Тогава дебютира и новия севернокорейски танк М2020.

От тогава традициите за нощни паради остава, като само преди няколко месеца Пхенян отново демонстрира М2020.

М2020

Снимка: KCNA

Дизайн и защита

Визуално, танкът M2020 изглежда смесица между дизайна на американския M1 Abrams и руския T-14 "Армата".

Предната част на бронята на кулата е под ъгъл подобно на M1 Abrams. Корпусът на танка има бронирани плочи отстрани, с ламелна броня от задните страни, защитаваща двигателя точно като Т-14.

Танкът е оборудван с композитна броня, а куполът е много по-добре защитен. Смята се, че тя има характеристики подобни на реактивната броня в най-новите версии на Т-90.

Горните части на купола имат броня с дебелина до 10 см, за да се пазят по-добре от анти-танкови ракети като Javelin.

Танкът има седем пътни колела, което показва, че е по-голям от предишните севернокорейски танкове (които имат шест колела).

Екипажът е от трима човека, а танкът има автоматичен товарач на мунициите.

Основно оръжие

Основното оръдие на танка е развитие на руското 125 мм оръдие 2А46. Подобно е оръдието на новите китайски танкове Type 96B и Type 99, иранските Zulfiqar и Karrar, руските Т-80 и Т-90, както и на украинския T-84 "Оплот".

Картечница е разположена вляво от основното оръдие, а гранатометът AGS-30 е разположен от лявата страна на покрива на купола.

Танкът също има две противотанкови ракети Bulsae-3 от дясната страна на кулата. За ракетите Bulsae-3 се твърди, че са копие на руските ракети 9K111 Fagot или 9M133 Kornet. Поради калибъра им от 150 мм те са по-сходни с по-модерните 9M133 Kornet.

Изглежда, че разузнаването на Северна Корея отново е свършило добра работа по придобиването на сравнително по-нови бойни технологии.

М2020

Снимка: KCNA

Задвижване и бойни системи

Смята се, че танкът M2020 се задвижва от двигател с мощност 1200 конски сили, използван за танковете Songun-915. Прогнозното тегло на машината е между 50 и 55 тона.

Според западните анализатори качествата й са съобразени с хълмистия терен и инфраструктурата в централните части на Корейския полуостров.

Куполът е снабден още с метеорологична мачта от дясната страна и димни гранатомети в задната си част.

Командирът и артилеристът имат отделни мерници с термовизионни устройства. Така танкът може да се използва и през вечерта.

Танкът притежава референтна система на дулото за подобряване на неговата точност при стрелба в движение.

Възможно е танкът да има и активна защита. Твърди се, че танкът "M2020" е доказателство за изобретателността на севернокорейската отбранителна индустрия, въпреки че е под оръжейно ембарго и международни санкции. 

Развитието на танка може да е било подпомогнато от Иран чрез използване на технологии и проекти от танка Zulfiqar-3.

Професор Сунг Ву, военен експерт от Южна Корея, смята, че е M2020 може да се превърне в сериозна заплаха за танковете K1 и K2.

Въпреки това в Южна Корея са на мнение, че M2020 все още е базиран на стари съветски танкови проекти поради широкото използване и опит на Северна Корея с дизайна на Т-62.

М2020

Снимка: KCNA