Разработен от оръжейният конструктор Николай Макаров през 1948 г., пистолетът, носещ неговото име, бързо се превръща в най-популярното късо оръжие в Източна Европа и Азия. Какво знаем за руския пистолет "Макаров"?

Докато слуховете, че автомат "Калашников" е копие на немската карабина Sturmgewehr 44 са напълно погрешни и явни при разглобяване на двете оръжия, то пистолет "Макаров" наистина е създаден на базата на немския пистолет Валтер ПП.

Копие ли е АК-47 на Sturmgewehr 44 >> >> >>

Валтер ПП дебютира през 1929 година, но потенциалът му като лек, къс и точен пистолет веднага е забелязан. Оръжието се закупува в големи количества не само от немската полиция, но и от немската армия. С него са въоръжени танкистите и пилотите на Вермахта и Луфтвафе, а по време на Втората световна война руснаците успяват да се сдобият с трофейни бройки от Валтер ПП или Валтер ППК.

По това време Червената армия разполага с тежкия и много по-голям пистолет ТТ (Тулский Токарев). Той е доста мощен и дори се харесва от войниците, но руснаците скоро разбират, че трябва да заложат на по-компактен и мобилен пистолет.

Руснаците вземат за база именно Валтер ПП и започват да опростяват и подобряват пистолета. Съветските инженери решават да направят оръжието по-ергономично и удобно, затова променят леко наклона на ръкохватката, като тя става по-удобна и пасваща на извивките на китката и ръката.

Вижте как изглежда пистолет "Макаров" >> >> >>

Междувременно цялата конструкция е толкова опростена, че целият пистолет има едва 27 части - това го превръща в много надежден, но и евтин за производство.

Пистолет "Макаров" е много лек, като зареден тежи едва 800 грама. Пълнителят пък поема 8 патрона в специалния калибър 9×18 мм. Началната скорост на куршума е 315 метра в секунда, а дулната енергия е от 250 джаула. Това гарантира, че оръжието има бойна ефективност до 50 метра.

Съветският пистолет се оказва едно от най-популярните къси оръжия в света. Неговият първообраз - немският Валтер ПП, също се сдобива с много западни копия след Втората световна война, най-известното, от които е Sig Sauer PPK, с който разполага дори Джеймс Бонд. На практика се оказва, че и от двете страни на Желязната завеса са имали симпатии към един и същи пистолет.