Знаем доста за американските стратегически бомбардировачи В-52, В-1 и В-2, както и за руския Ту-95 и Ту-160. Китай обаче остава в страни от светлините на прожекторите, въпреки че също разполага със самолет можещ да носи голямо количество въоръжение на големи дистанции.

В този материал ще ви запознаем с Xian H-6 - единственият засега стратегически бомбардировач на Пекин.

Вижте как изглежда Xian H-6 >> >> >>

Началото

Xian H-6 се ражда като лицензирано копие на съветския бомбардировач Ту-15, полетял за пръв път през 1952 година. Съветската машина имала максимална скорост от 1050 км/ч, обсег от 3000 километра и възможност да носи 9 000 килограма бомби или две тежки ракети. Бомбардировачът бил снабден с два реактивни двигателя, заради което употребата му била сравнително по-евтина. По тази причина Русия го пенсионира чак през 1993 г.

В Китай самолетът започва да се произвежда от 1968 година, като идеята е той да може да носи ядрени бомби. С развитието на ракетната технология Пекин решава да използва самолетът за други цели. Ролята на самолета е свързана с атакуването на близки островни бази на противника и унищожаване на неговите самолетоносачи.

Модернизацията

Още от 90-те години на миналия век започва програма за сериозната модернизация на самолета. Той е оборудван с мощен доплеров радар. Корпусът е подсилен с композитни материали. Направени са промени по дизайна на въздухозаборниците подменена и напълно ъпдейтната е цялата електроника, а самолетът се сдобива с 6 пилона за ракети.

Така през 2007 година официално е представен H-6K, като обсегът му е нараснал до 3500 км, а двигателят е сменен с изцяло китайски.

Китай започва да използва стратегическия си бомбардировач като ракетоносец. Той може да се въоръжи с крилати и антикорабни ракети. Самолетът ооже да изстрелва антисателитни оръжия и дори балистични ракети.

ЦРУ предполага, че Китай е превърнал или скоро ще превърне своя бомбардировач в платформа за изстрелване на хиперзвукови оръжия.

В края на миналата година Китай публикува видео, в което стратегическият бомбардировач се използва за атака над американската база на остров Гуам. Според експертите саолетът определено би се използвал за да унищожи множеството американски бази, разположени в тихоокеанските острови в близост до Япония, Индонезия и Нова Гвинея. На практика това са стационарни самолетоносачи, с които Вашингтон лесно би могъл да атакува Пекин, затова те биха били първата цел на китайците при един евентуален конфликт.