Китай е заявил амбицията си да изпрати хора на Луната в началото на 30-те години на този век. Страната инвестира значително в своята космическа програма, но новините около нея идват в много по-малки количества. Докато за свръх-тежките ракети на САЩ - SLS и Starship на SpaceX се знае доста, то за техния китайски еквивалент почти липсва информация.

Знае се със сигурност, че Китай активно разработва своя свръх-тежките ракета. Засега тя фигурира под наименованието CZ-9, а именно с нея първите тайконавти ще стъпят на лунната повърхност.

CZ е съкращение на Chang Zheng, произнасяно като Чанджън. В превод на български името значи Големият Поход и произхожда от Големия поход на Мао Дзедун. Именно по този начин са наречени всички ракети на Китай, като след името идва и съответната номерация.

Вижте как изглежда CZ-9 >> >> >>

На практика CZ-9 ще представлява уголемен вариант на ракетата CZ-5. Тя ще използва 4 на брой течногоривни спомагателни буустери. Заедно с тях първата степен ще има общо 24 ракетни двигателя. Втората и третата степени ще работят с два агрегата. Ракетата трябва може да изстрелва около 140 000 килограма на ниска околоземна орбита, 50 000 кг към Луната и 44 000 кг към Марс.

В края на тази година е бил проведен успешен тест, на двигателя, който ще захранва новата ракета. Неговото развитие обаче далеч не е завършило, като предстоят множество тестове и настройки. Единствената информация около него е свързана с факта, че за гориво ще се използва смес от течен кислород и керосин. Освен това тази година е бил проведен тест и на буустерите на ракетата.

Знае се, че към днешна дата 70% от компонентите са в процес на производство и изпробване, а първите по-мащабни тестове ще стартират след средата на 20-те години на този век.

Разработчикът на всички ракети от серията Чанджън е държавната корпорация CASC. Тя е горда с това, че 95% от мисиите ѝ са били успешни и безаварийни.

CZ-9 ще бъде изпреварена по пътя от американската свръх-тежка ракета SLS, която трябва да направи първия си полет съвсем скоро и да достави хора на естествения ни спътник само след 5 години.

По пътя към Луната Китай ще се състезава с Русия, като пилотираните мисии и на двете страни трябва да стартират по едно и също време - след около 11 години. На фона на всички проблеми и скандалите с източване на средства в Роскосмос, везните клонят към победа на много по-дисциплинираните и пестеливи китайци.