Космическата капсула на компанията Блу ориджин на милиардера Джеф Безос днес отведе шестима пътници на суборбитално пътуване, предадоха световните агенции.

Сред пътниците беше Лора Шепард Чърчли, дъщерята на първия астронавт на САЩ Алън Шепард. Днес тя е на 74 години, а е била ученичка, когато баща ѝ за първи път се отправя към космоса през 1961 г.

Капсулата на Блу ориджин бе изстреляна с ракета-носител в 09:01 ч. северноамериканско време от площадката за излитане на Блу ориджин край град Ван Хорн, в щата Тексас. Пътуването продължи само 11 минути и кацането беше в 09:12 ч. северноамериканско време.

Това беше третият полет с екипаж на космическата компания на Безос. Самият той пътува по време на първия полет през юли. При този трети полет обаче за първи път капсулата действаше при пълен капацитет. При предишните полети в нея имаше само по четирима пътници.

Автономната капсула, с която беше осъществено краткото, но вълнуващо пътуване, се нарича Блу Шепард и носи името именно на Алън Шепард. След изстрелването на ракетата-носител, капсулата се отдели от нея на около 75 километра височина и продължи пътуването си до около 106 километра.

При тази височина пътниците могат да разкопчаят предпазните колани и да полетят в безтегловност в капсулата, наслаждавайки се през люковете на Земята, гледана от нов за тях ъгъл.

През това време ракетата-носител кацна. После и самата капсула се насочи към земята, при което скоростта й бе забавена с парашути, а после и с двигатели.

Сред пътниците в капсулата бяха и телевизионният водещ и бивш играч по американски футбол Майкъл Стрейхън, инвеститорът Ивън Дик, филантропът Дилън Тейлър, предприемачът Лейн Бес и 23-годишният му син Камерън.

Иначе полетът на Алън Шепард беше на 5 май 1961 г. и продължи 15 минути. Той бе осъществен 23 дни сред историческия полет на съветския космонавт Юрий Гагарин, който беше първият човек полетял в космоса.

Шепард беше и петият от 12 астронавти, които стъпиха на лунната повърхност. Той почина през 1998 г.