През 2017 година Катар закупи 36 бройки от F-15 за сумата от 12 милиарда долара. Макар първият полет на американския самолет да е направен в началото на 70-те години на миналия век, той все още се смята за един от най-добрите в света. Причината за това са постоянните обновявания на електрониката и радарите, както и все още върховите му способности.

Вижте как изглежда F-15 >> >> >>

Двигателите са два, а максималната скорост е около 3 000 км/ч. Конструкцията може да издържа на натоварвания не повече от 9G, а скоростта на изкачване е 254 метра в секунда.

Самолетът има 11 пилона за закачане на въоръжение, като максималното му тегло надхвърля 7 000 килограма. F-15 може да носи умни бомби, ракети въздух-земя или въздух-въздух. Монтирано е и 20-милиметрово автоматично оръдие "Гатлинг" с 940 патрона.

Версията на F-15 за Катар обаче ще е още по-способна, защото има не 11, а 16 пилона за носене на въоръжение. Максималното му тегло също е повече. Електрониката е обновена с по-бързи процесори, а радарът е активен (AESA).

Катарската версия на F-15 ще послужи за основа на нов вариант за американските ВВС.

Във видео, посветено на първия пристигнал F-15 в Катар, се вижда как той може да се изкачва рекордно бързо секунди след излитането си.