Две нови безплатни бързозарядни станции влизат в експлоатация в обекти на Kaufland в София и в Пловдив. Във филиала на търговската верига в кв. Крива река, София, за пръв път в България ще могат да се зареждат електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Във филиала на Kaufland в кв. Тракия, Пловдив, беше открита първата за компанията в града станция за електрически автомобили. През следващите месеци се очаква веригата да открие електрическа зарядна станция и във филиала във Велико Търново.

Новооктирата станция за велосипеди е първата по рода си в България. Тя е специално проектирана за зареждане на електрически велосипеди и може да се използва напълно безплатно от всички собственици на електрически велосипеди, мотопеди или тротинетки. Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно. Клетките се заключват с четирицифрен код по избор на потребителя, като всяка от тях разполага с достатъчно място и за съхранение на малък личен багаж.

С новооткритите електрическите станции в София и в Пловдив, общият брой станции, инсталирани от Kaufland България във филиалите на веригата, става седем - шест за автомобили и една за велосипеди.

Всички собственици на електромобили могат да зареждат безплатно в следните филиали на Kaufland: в София в кв. Банишора и кв. Крива река, в Пловдив - кв. Тракия, в Стара Загора - кв. Бедечка, Бургас - кв. Изгрев и Варна - кв. Трошево. Съоръженията могат да зареждат по два автомобила едновременно.

Kaufland България започна да оборудва свои обекти със станции за зареждане на електромобили през февруари 2017 г. Инвестицията на компанията за всяка електрическа станция е около 80 000 лв. Досега компанията е инвестирала над 470 000 лева в изграждането на зарядни станции. Освен в инсталираненето на станции в своите филиали, Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.

Изграждането на зарядни електростанции е част от дългосрочната програма на Kaufland за енергийна ефективност. Освен че улеснява и поощрява своите клиенти да използват щадящи за околната среда превозни средства, компанията е въвела редица мерки за спестяване на енергия. През 2018 г. Kaufland България започна процес по сертифициране на системата си за енергиен мениджмънт по стандарт ISO 50001 "Системи за управление на енергията" с цел да продължи подобряването на своята енергийна ефективност.

Една от мерките на компанията е внедрената система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студова мощност за охлаждане през лятото. Енергийно ефективното осветление и системата за преработване на отпадъци значително намаляват въглеродния отпечатък на обектите и оптимизират използваните ресурси.

Благодарение на тези и други мерки за енергийна ефективност, въведени от Kaufland България, през 2017 г. е спестена 3 948 587 kWh електроенергия в еквивалент на 3233 тона вредни емисии въглероден диоксид. Само през 2017 г. компанията е намалила въглеродния отпечатък с толкова емисии, колкото биха изхвърлили във въздуха 1293 дизелови автомобила за същия период. Със спестената електроенергия биха могли да се захранят 900 домакинства в продължение на 12 месеца.