Кината във Великобритания вече приемат цифрови лични карти. Британската киноасоциация, включваща Cineworld, Odeon, Showcase Cinemas и Vuе, си партнира с фирмата за цифрови лични документи Yoti.

Безплатното приложение ще служи като дигитален идентификационен документ на смартфона и ще бъде приемано за доказателство за възраст.

Yoti използва същата технология, която се използва на летищата за сканиране на паспорти и заснемате изображение на лицето.

За да използват Yoti ID, децата ще трябва да имат смартфон, от който да изтеглят безплатното приложение, като добавят подробности от паспорта си и актуална снимка.

След това цифровата лична карта ще покаже изображение с потвърдена възраст, което персоналът на киното може да приеме.

"Младите хора очакват да могат да правят всичко с телефона си и използването му за доказване на възрастта им ще дойде естествено за тях. Това е печеливша тактика, както за кината, така и за младите киномани", споделя Робин Томбс, главен изпълнителен директор и съосновател на Yoti.

Според експертите изграждането на надежден дигитален идентификационен документ ще стане приоритет за големите IT гиганти и скоро цифровите лични карти ще станат много по-разпространени. Опасението на критиците е, че те ще могат да се използват за по-стриктен контрол над гражданите и би могло да ограничи личните им права и свободи.