Китай е постигнал значителен технологичен прогрес и продължава с иновациите. Макар не малко хора да смятат, че азиатската страна единствено краде и копира чужди разработки, то това отдавна не е така. По този повод Китай призова Вашингтон да приеме, че и други страни могат да развиват успешно високотехнологичния си сектор.

"Напълно неразумно е да се отправят подобни безпочвени обвинения", заяви говорителят на външното министерство на Китай Генг Шуан, цитиран от "Асошиейтед Прес". Генг Шуан коментира изявленията на американското правителство, че Китай краде технологии от САЩ.

Тази седмица американските разузнавателни агенции заявиха пред Конгреса, че Китай е най-голямата търговска и военна заплаха за Съединените щати. В отделен доклад се посочи, че Пекин ще копира технологии, които не може да направи сам.

"Съединените щати са най-голямата сила в света по отношение на технологиите, признаваме това. Но ние се надяваме, че САЩ могат да видят без предразсъдъци научния и технологичен напредък на други страни. Америка трябва да позволи и на другите да постигнат напредък, докато се развиват", заяви Генг Шуан.

САЩ обвини най-голямата и успешна китайска технология Huawei в кражба на технологии. Това стана след като през 2018 година китайците регистрираха около 170% ръст на чуждестранните пазари, докато техният пряк конкурент Apple записа една от най-слабите си години.

Американците критикуват Китай и заради това, че държавата участва твърде много в икономиката и помага на своите технологични компании, които се възползват от твърде големи преференции. Според Америка това нарушава принципите на свободния и отворен пазар.

Администрацията на Тръмп планира да вдигне тарифите си от 10 на 25 процента за китайски внос, който е на стойност от 200 милиарда долара. Правителството ще премине към тези действия през март, ако до тогава не бъде сключена сделка с китайците.