Китайски учени се доближават до създаването на ефективен токамак реактор. В един от последните им експерименти те доказват, че конструкцията на подобно съоръжение може да е много по-евтина.

В лаборатория с размерите на футболно игрище в Шанхай китайски учени изстрелват мощни лазерни импулси към чифт малки златни конуси в опит да възпроизведат процеса на ядрен синтез в сърцето на Слънцето.

Конусите, малки като върховете на молив, имат тесни краища, които са обърнати един към друг и излъчват водородна плазма. Когато двата горещи газови потока се сблъскат в точното време и място и по правилния начин, те предизвикват реакция на синтез - процес, който в крайна сметка може да осигури източник на безкрайна, устойчива енергия.

С правителствено финансиране от 156 милиона щатски долара за шест години Джан Дже и колегите му от Института по физика на Китайската академия на науките в Пекин започват своите експерименти в лазерното съоръжение Shenguang II в Шанхай миналото лято.

Изследователският екип досега е провел три теста, като друг е насрочен за следващия месец.

"Нашата цел е да постигнем устойчив синтез", каза Джанг в телефонно интервю във вторник. За производството на енергия "конусите могат да бъдат масово произведени и заредени като куршуми в машина, която ще се върти и стреля като картечница".

Златните конуси се изпаряват след сливане, но "цената на златото ще бъде изключително малка - ако не и незначителна - в бъдещата експлоатация на електроцентрала", каза Джанг Чже.

Надпреварата към термоядрената енергия се разгорещи през август, когато изследователи от САЩ постигнаха енергийна мощност осем пъти по-голяма от всякога. Въпреки че продукцията все още беше по-ниска от вложената енергия, пробивът даде надежда, както и добави натиск върху изследователските екипи в други страни, включително Китай.

Именно това за сега е най-големият проблем на токамак реакторите. Теоретично те биха дали огромно количество евтина и напълно безопасна енергия. За сега обаче в тях се влага повече енергия, отколкото са способни да произведат.

Учените обаче са убедени, че термоядрен синтез е постижим.