Китай се подготвя да ограничи износа на технологии за САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление от събота на главния редактор на вестник "Глобал таймс", считан за близък до управляващата комунистическа партия в страната, предава technews.bg.

Ако бъдат приети, мерките подсказват, че Пекин ще отвърне на ограниченията, наложени от САЩ на базираната в Шънджън Huawei Technologies от съображения за националната сигурност, според формулировките на Вашингтон.

Главният редактор на влиятелния китайски вестник "Глобал таймс" Ху Сидзин твърди в Twitter, че Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите технологии на страната.

Това се разглежда като важна стъпка за противодействие на репресиите от страна на САЩ. Ако мерките влязат в сила, някои технологии за износ в САЩ ще бъдат обект на контрол, посочва Ху Сидзин, без да цитира източници в своя туит.

"Глобал таймс" не е официален говорител на управляващата комунистическа партия в Китай, но се смята, че изданието представя възгледите на нейните лидери.

Междувременно китайската държавна медия Синхуа съобщи, че Националната комисия за развитие и реформи (НСРБ) ще организира проучване за създаване на "национална система за управление на технологичната сигурност".

Тези съобщения идват седмици след като Вашингтон постави китайския производител на мрежово оборудване и смартфони Huawei в черен списък, който ефективно пречи на американските компании да доставят на Huawei стоки и услуги.

Скоро след това Пекин обяви, че ще създаде свой собствен списък с "ненадеждни" чуждестранни лица и намекна, че ще ограничи доставките на редки метали към Съединените щати.