Китайската академия за космически технологии се подготвя за планирано за 2019 г. изстрелване на спътник от ново поколение, който през следващото десетилетие ще може да се използва при 15 изстрелвания, съобщи ТАСС.

По нейни данни, след завръщането на апарата на Земята около 90 на сто от съставните му части ще могат да се заменят с лесно възстановими техни аналози. Този спътник ще може да е 20 денонощия в орбита, заяви главният конструктор на проекта Чжао Хуейгуан.

Спътникът ще тежи 3,5 тона и ще може да носи 500-600 кг полезен товар. По думите на учените, космическият апарат в момента минава тестове, а освен това се работи върху оптимизация на окомплектоването му. Той ще бъде изстрелян с ракета-носител "Чанчжън-2D" от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу и ще се завърне от орбита през месец май.

Китай активно развива националната си космическа програма и след Русия и САЩ е смятан за третата в света страна, овладяла технологията на изстрелването на спътници за многократна употреба.