Китай изведе на орбита два спътника за изучаване на гравитационните вълни и съпътстващите електромагнитни явления, съобщи ТАСС.

Изстрелването е извършено с ракетата-носител "Чанчжън-11" от космодрума Съчан в провинция Съчуан. "Чанчжън-11" е единствената китайска ракета на твърдо гориво и се използвана предимно за изстрелване на сателити с тегло до 500 килограма.

Вижте как изглежда ракетата "Чанчжън-11" >> >> >>

Със спътниците GECAM (Gravitational Wave High-energy Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor - Монитор на гравитационни вълни и високоенергийни явления) учените планират да наблюдаван също бързите радиоизбухвания, високоенергийните лъчения, избухванията на гама лъчи. Космическите апарати ще съберат информация и за т. нар. компактни обекти - неутронни звезди и черни дупки.

Китай активно работи по националната си космическа програма и разработва метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технология за изследване на Луната. В началото на август Китай изстреля и космически апарат към Марс. Страната има амбиции също за добив на полезни материали от астероиди.