Китай направи успешно изпитание на първата си ракета-носител, разработена от частна компания, съобщи Ройтерс.

Ракетата "Чунцин лянцзян стар" (Chongqing Liangjiang star), разработена от пекинската компания "УанСпейс технолоджи", беше изстреляна от площадка в северозападната част на страната. Тя е задвижвана от двигател с твърдо гориво, а контролните й системи се пригаждат според нуждите на клиента. Ракетата е с енергоспестяващи технологии, като например безжичен интернет, вместо кабелен. Това е намалило теглото й, а съответно и разходите с 30%.

Ракетата, известна още като OS-XO, може да изведе в орбита 100-килограмов товар на височина 800 километра от Земята.

Компанията "УанСпейс" е създадена през 2015 г. в унисон с политиката на правителството да насърчи търговските космически полети и частната инициатива в сектора. Целта й е да създава компактни малогабаритни ракети за спътници, които да са по-евтини и да конкурират аналогични американски проекти.

Ракетата "Чунцин лянцзян стар" (Chongqing Liangjiang star) е част от амбициозната космическа програма на Китай. След встъпването си в длъжност през 2012 г. китайският президент Си Цзинпин обяви превръщането на Китай в "космическа суперсила" за водещ приоритет на правителството. Стремежът е до 2022 г. азиатската държава да има своя постоянна космическа станция, както и да започне да изследва Марс през периода 2020 г. - 2025 г.

"УанСпейс" планират да изстрелят десет ракети-носители през 2019 г.