Китай е изстрелял 13 сателита със своята ракета "Чанджън-6". Един от тях е за да изпробва възможностите на 6G технологиите в Космоса.

"Чанджън-6" може да доставя до 1000 килограма на слънчево-синхронизирана околоземна орбита. Ракетата е с три степени, като първите две работят със смес от течен кислород и ракетен керосин, а третата е с диазотен тетраоксид. "Чанджън-6" е една от най-бързите за изстрелване и евтини ракети в света.

Вижте как изглежда "Чанджън-6" >> >> >>

Университета за електронна наука и технологии в Китай е разработил апаратът съвместно със специалисти от Chengdu Guoxing Aerospace Technology, UESTC и Beijing MinoSpace Technology.

Честотната лента на 6G ще е терахерцова и ще има различни свойства от гигахерцовата 5G.

Сателитът е първият технически тест за приложението на терахерцовата комуникация в космоса, каза Сю Янгшен, академик от Китайската инженерна академия.

Очаква се технологията да бъде над 100 пъти по-бърза от 5G. Това позволява предаване без загуби в космоса при комуникация на дълги разстояния с по-малка изходна мощност. 6G може да предизвика и революция в сателитния интернет, каза Лу Чуан, ръководител на Института за технология на спътниковата индустрия на UESTC.

Възможно е 6G да се използва основно за извършване на космически комуникации. За целта Китай ще тества предаване на изображения и голямо количество данни.