Китай успешно изстреля тестова версия на китайски космически кораб от нов вид с помощта на ракетата-носител "Чанчжън-5В", като стартът беше осъществен от космодрума Венчан в провинция Хайнан в Южен Китай, предаде ТАСС.

Вижте как изглежда ракетата и космическият кораб >> >> >>

Изстрелването е било направено в 13:00 часа българско време. В орбита са били изведени прототип на пилотиран космически кораб от нов вид и прототип на товарен кораб с възвръщаема капсула.

След 488 секунди двата апарата успешно са се отделили от ракетата-носител и са излезли на зададената им орбита. Мисията е била определена като успешна. Ракетата-носител "Чанчжън-5В" е усъвършенствана версия на "Чанчжън-5" - първата китайска ракета от тежък клас с максимална товароподемност 25 тона.

"Чанчжън-5В" разполага с 4 стартови ускорителя с диаметър 335 сантиметра всеки. Дължината на ракетата е 53,7 метра, а диаметърът и е около 5 метра.

Китай има големи космически амбиции. Страната цели построяването на своя собствена космическа станция. Тази година ще бъде изпратена и сонда на Марс, а миналата Китай стана първата страна, кацнала на обратната страна на Луната. Пекин има сериозни планове в изпращането на хора на естествения ни спътник и построяването на база там. Мнозина анализатори говорят, че Китай вече е изпреварил Русия в областта на космическите изследвания, като цели да се съревновава със САЩ за първото място.