Китай изстреля втория от трите модула от космическата си станция, съобщиха световните информационни агенции.

Модулът-лаборатория "Вънтян" е дълъг почти 18 м, а диаметърът му е 4,2 м. Тежи около 20 тона. Изстрелян е без тайконавт в него. Той би трябвало да се скачи с модула "Тянхъ" - първия от космическата станция, който е на орбита от април.

Операцията ще е деликатна за екипажа, защото ще са необходими операции с голяма точност, някои извършени с роботизирана ръка.

"Вънтян" има три спални зони, тоалетна и кухня, но и етажерки за научни опити. Ще служи също за резервна платформа за контрол на станцията при инцидент.

Очаква се китайската космическа станция "Тянгун" (Небесен дворец) да започне работа до края на годината.

След "Вънтян", тримата тайконавти от мисията "Шънчжоу-14", които са на орбита, ще посрещнат още един модул - "Мънтян", вероятно през октомври. Тогава станцията ще придобие Т-образна форма. По размер ще прилича на бившата станция МИР. Очаква се да остане в действие поне 10 години.

Китай инвестира милиарди евро в космическата си програма от няколко десетилетия. Страната изпрати първия си тайконавт в космоса през 2003 г. През 2019 г. приземи космически апарат на обратната страна на Луната, което беше първото такова кацане в света. През 2020 г. Китай донесе проби от Луната, а през следващата година приземи малък робот на Марс.

Китай също така планира да изпрати хора на Луната до 2030 г.