Учени от Китай са клонирали пет маймуни от макак с редактирани гени с цел да подпомогнат изследването на смущения в биологичния часовник, свързани с проблеми в съня, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на агенция Синхуа и публикация в местното англоезично издание "Нешънъл сайънс ривю", цитирано от БТА.

Това е първото клониране на няколко маймуни за биомедицински изследвания, като за целта е използван индивид с редактирани гени. Клонингите са родени в Шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките.

За донор е избран млад мъжки индивид, чиито гени са редактирани, за да се предизвика разстройство на съня. Неговите фибробласти са използвани, за да бъдат клонирани пет маймуни.

Вижте как изглеждат клонираните маймуни >> >> >>

Постижението на китайските учени открива нови пътища в изследването и търсенето на лечение за подобни смущения при хората, свързани с проблеми като депресия и невродегенеративни заболявания, отбелязва "Чайна дейли".

Клонираните маймуни вече проявяват признаци на негативно поведение, в това число разстройства на съня, повишени нива на тревожност и шизофренно поведение.

От Синхуа отбелязват, че програмата под надзора на комисията по етика на института е в съгласие с международните етични стандарти за животински изследвания.

Миналата година китайски учени оповестиха раждането на първите клонирани маймуни Чжун Чжун и Хуа Хуа след прилагането на същата техника, довела до появата на бял свят на овцата Доли преди около 20 години, припомня ДПА.

При петте клонирани маймуни в Шанхай е използван същият метод, известен като ядрен трансфер на соматични клетки. За разлика от Чжун Чжун и Хуа Хуа, за създаването на които са използвани клетки от абортиран зародиш, петте животни са клонирани от индивид, чийто ген BMAL1 е нокаутиран, за да се предизвика разстройство в биологичния часовник