Екип от китайски астрономи може да е засякъл съобщение от извънземна цивилизация. Това е станало благодарение на FAST - най-големият радиотелескоп в света, имащ диаметър от 500 метра, пише Space.com.

Вижте как изглежда FAST >> >> >>

Джан Тонджи е главен учен от екип за търсене на извънземни цивилизации, съоснован от Пекинския педагогически университет, Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките и Калифорнийския университет в Бъркли.

Джанг разкрива, че екипът му е забелязал два интригуващи сигнала през 2020 г., докато е преглеждал данни от FAST, събрани през 2019 г. Тази година също били прихванати любопитни радиосигнали, докато учените преглеждали данни от екзопланети.

Една от възможностите е, зад сигналите да стои извънземна цивилизация, защото те носят определени белези, характерни единствено за умишлени радиоизлъчвания, които не са плод на космически феномен.

Джанг обаче подчерта и възможността сигналите да са продукт на радиосмущения, допълвайки, че са необходими повече изследвания относно произхода им.

Дан Вертимър, един от председателите на организацията за търсене на извънземни SETI, е категоричен, че откритите радиосигнали не са от извънземни.

"Тези сигнали са от радиосмущения; те се дължат на радиозамърсяване от земляни, а не от извънземни. Техническият термин, който използваме е "RFI" — радиочестотни смущения. RFI могат да идват от мобилни телефони, телевизионни предаватели, радари, сателити, т.е. както и електрониката и компютрите в близост до обсерваторията, които произвеждат слаби радио предавания", каза Вертимър.

"Всички сигнали, засечени от изследователите на SETI досега, са направени от нашата собствена цивилизация, а не от друга цивилизация", добави Вертимър.

"Става трудно да се правят SETI наблюдения от повърхността на нашата планета. Радиозамърсяването се влошава, тъй като се изграждат все повече предаватели и сателити. Някои радио ленти станаха невъзможни за използване за SETI."

Вертимър каза, че земляните може в крайна сметка да трябва да отидат до далечната страна на Луната, за да вършат работа по SETI.

"Радиотелескоп на задната страна на Луната ще бъде защитен от цялото радио замърсяване на нашата планета", каза той.

Историята на възможното откритие на извънземни от китайски астрономи обаче не свършва до тук.

Първоначално материалът е публикуван от редица научни сайтове в Китай и придобива популярност в социалната мрежа Weibo. По-късно обаче всички постове, публикации и статии са изтрити. Причините за това са неясни, пише LiveScience.