Китай успешно осъществи първия полет на новата си ракета-носител "Чанчжън-8" (CZ-8) с пет спътника на борда, съобщиха световните агенции.

Вижте как изглежда новата китайска ракета >> >> >>

Стартът е бил осъществен от космодрума Вънчан в южната провинция Хайнан в 6:37 часа българско време. След 15 минути ракетата е достигнала хелиосинхронна орбита на височина 512 километра. Там от нея са се отделили петте спътника - един експериментален апарат и четири частни сонди.

Сегашният старт се явява 356-и поред за ракета "Чанчжън".

Моделът CZ-8 е двустепенен. Двигателите й работят с нискотемпературно течно гориво. Първата степен и ускорителите работят със смес от ракетен керосин и течен кислород. Втората степен изгаря течен водород и кислород.

CZ-8 е предназначена за извеждане на космически апарати на гео и хелиосинхронни орбити и е една от най-екологичните китайски ракети.

Друга особеност на ракетата е , че нейната конструкция предвижда възможността за повторното използване на двигателя от първата степен и на двата ускорителни блока. След излитането те могат да осъществят меко кацане.

Ракетата може да изстреля товар от 8 400 кг на ниска околоземна орбита и 2 800 кг на геосинхронна орбита.

Китай развива изключително много космическите си възможности и много скоро може да се окаже втората държава в света, разполагаща с ракети, които могат да се използват повторно. За сега Русия също има подобни планове, но те са изцяло на хартия.