Държавната електромрежа на Шанхай започна полагане на най-дългия в света свръхпроводим кабел. Проектът ще се използва за демонстрации, но същевременно има и комерсиални цели, съобщи местното издание CN Tech Post.

Кабелът с дължина 1,2 км ще свърже две подстанции, като по него ще тече ток със сила 2000 ампера и напрежение 35 киловолта. Очаква се полагането на кабела и изграждането на съответната инфраструктура да приключи до края на годината, предава technews.bg.

Съпротивлението в кабела ще нулево или близко до нулата. Без това свойство, изграждането на линия с подобни характеристики би било крайно сложно и скъпо. Свръхпроводимият кабел е разработен от китайски специалисти. Той представлява пакет от 20 или 30 жици с дебелина само 0,4 мм.

Проектът се опира на т.нар. високотемпературна свръхпроводимост, при която за достигане на нулево съпротивление на носителя на ток е необходимо охлаждане не до температура, близа до абсолютната нула (-273 °C), а само до -196 °C. Това означава, че може да се приложи охлаждане с течен азот, което е сравнително просто и достъпно решение.

Бъдещата свръхпроводима линия ще влезе в комерсиална експлоатация, за да се оценят на практика всички плюсове и минуси на подобна технология за предаване не електроенергия на сравнително големи разстояния.

Придобитият опит ще помогне на китайците да се подготвят за масовото внедряване на свръхпроводими линии за предаване на електроенергия в градски условия.

Свръхпроводимостта се разглежда от все повече специалисти като перспективна технология за удовлетворяване на нарастващите потребности от електроенергия в мегаполисите.