Китай планира да изстреля във вторник следващата си пилотирана мисия до космическата станция "Тянгун" с първия за страната цивилен тайконавт, съобщава БТА.

Тайконавтът Гуей Хайчао, "специалист по полезния товар", е професор в Университета по аеронавтика и астронавтика в Пекин. Той ще отговаря "главно за управлението на полезните товари в орбита", предназначени за космически научни експерименти.

Досега всички китайски тайконавти са били военни.

Командир на мисията "Шънчжоу 19" е Цзин Хайпън. В нея участва също Чжу Янчжу.

Екипажът трябва да излети от базата Цзюцюан в Северозападен Китай във вторник, в 09:31 ч. местно време (01:31 ч. по Гринуич).

Гуей Хайчао произхожда от "обикновено семейство" от западната провинция Юнан, съобщиха от университета Бейхан, където той работи. Той се заинтригувал от космоса през 2003 г., след полета на първия китаец.

Китай планира да изпрати хора на Луната преди 2030 г., каза на пресконференция заместник-директорът на Агенцията за пилотирани космически полети Лин Сицян, без да уточнява кога.

САЩ е с амбиции да изпрати астронавти на Луната до края на 2025 г.

Китайската космическа станция "Тянгун" работи с пълен капацитет от края на 2022 г. Тя е с най-съвременно научно оборудване. Очаква се тя да бъде разширена с още един модул до края на годината, каза Лин Сицян на пресконференцията. Планира се "Тянгун" да остане в ниска околоземна орбита на височина 400 а 450 километра поне 10 години, за да може Китай да поддържа дългосрочно човешко присъствие в космоса.

Пекин не предвижда широко международно участие в космическата си станция, но твърди че е възможно да има сътрудничество. Китай беше отстранен от Международната космическа станция през 2011 г., когато НАСА получи забрана за сътрудничество с Пекин.

Китай инвестира усилено от няколко десетилетия в космическата си програма, ръководена от военните. Това позволява на страната да навакса изоставането си спрямо американците и руснаците. През 2019 г. китайски космически кораб кацна на далечната страна на Луната.

След това, през 2021 г., Китай изпрати малък робот на повърхността на Марс. Китай планира да изпрати първия си екипаж на Луната до 2029 г.