Китай празнува завършването на собствена навигационна сателитна система - Бейдоу, която може да се превърне в конкурент на американската Джи Пи Ес (GPS) и сериозно да укрепи сигурността на Китай и да повиши глобалното му влияние, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Китайският президент Си Цзинпин, който е ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП) и на Народноосвободителната армия на Китай, даде днес официален старт на системата на церемония в китайския парламент в Пекин.

Това се случи, след като бе обявено, че последният 55-и навигационен сателит в геостационарна орбита от системата Бейдоу, изстрелян на 23 юни, е влязъл в работен режим след завършването на всички тестове.

Сателитът е част от третата серия спътници от навигационната система Бейдоу, известна като Бейдоу-3, която започна да предоставя навигационни услуги през 2018 г. за държави, участващи в разрастващата се китайска инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път", както и за други страни.

Освен навигационните услуги с изключително висока степен на прецизност, системата предлага възможност за изпращане на кратки съобщения и предаване на изображения, отбелязва АП.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че системата вече се използва в повече от половината държави по света и подчерта ангажираността на Китай с мирното използване на Космоса и желанието на Пекин да сътрудничи в тази сфера с други страни.