Китайската държавна информационна агенция "Синхуа" представи тази седмица най-новото си попълнение в своя новинарски екип: изкуствен интелект, които всеки ден "неуморно" ще информира за случващото се в страната, съобщава "Гардиън".

Китайските зрители бяха посрещнати с дигитална версия, базирана на външния вид на "човешкия" ТВ водещ Киу Хао. Компютърното изображение обаче бе почти неразличимо то своя реален първообраз. Китайските специалисти са успели да пресъздадат дори най-малките детайли, като мигането, върху своя иновативен соофтуер.

И докато компютърното изображение на водещия е създадено с най-модерната технология, то "мозъкът" зад него е изкуствен интелект, който може да работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Посредством машинно обучение, изкуственият интелект е научен да симулира човешкия глас, както и различните видове лицеви изражения и жестове. По този начин дигиталният ТВ водещ е "реалистичен образ, а не просто студен робот", съобщават от "Синхуа".

Освен това агенцията е пуснала и англоезична версия, предназначена за чуждестранните зрители.

Дигиталните водещи с изкуствен интелект са дебютирали по време на Световната интернет конференция Китай, събитие, наричано още китайския Давос за технологичния сектор. На практика то е платформа, показваща визията на Китай за интернет и потенциала за нови технологии.

Според "Синхуа", технологията не се ограничава до представянето на новини. Системите с изкуствен интелект могат да бъдат персонализирани за различни клиенти в други отрасли.

Уан Шяохуан, ръководителят на "Согу", дава пример с популярното в Китай приложение за четене на книги "чичо Кай".

"В бъдеще изкуственият интелект може да заеме ролята на родителите, които четат приказка за лека нощ", каза той в интервю.

Според някои дигиталните водещи с изкуствен интелект могат да направят цензурата на информация още по-стриктна в Китай. Страната е известна на запад със своите "драконовски" правила в интернет, който е следен и контролиран из късо.

Запознати обаче коментират, че пречките за влизане в западни сайтове и преодоляването на цензурата стават много лесно - със записването и използването на VPN.