South China Morning Post съобщава, че фабрика в Китай е преминала към напълно автоматизиран процес на клониране на прасета. Захранваната от изкуствен интелект система разчита на роботи, а резултатът е много по-малко грешки и по-висока скорост на клонирането.

Технологията е създадена от изследователи в Колежа по изкуствен интелект към Университета в Нанкай. Учените се хвалят, че още от първия път експериментът им е улеснил раждането на седем прасенца чрез сурогатна свиня майка, без никакво човешко участие. Това на практика може да превърне комерсиализирано клониране в норма.

Клонирането, което най-често се извършва чрез ядрен трансфер на соматична клетка, е деликатно задача и отнема много време. Клетките лесно се нараняват по пътя и както човешката грешка, така и цялостната досадност на практиката са основни пречки пред комерсиализацията. Роботите обаче се справят много по-добре.

Продоволствената сигурност като цяло е на първо място в дневния ред на китайския президент Си Дзинпин, а свинското е много важно в Китай. Това е най-популярното месо в страната, а индустрията за свине все още се възстановява от огнището на африкански свински вирус през 2018-19 г., което засегна силно разплодните животни в страната.

Според Ройтерс загубата на толкова много здрави свине майки доведе до по-голяма нужда от внос на разплод и оттогава индустрията се стреми да си върне самодостатъчността.

Автоматизирания процес на клониране може да се превърне в стратегическата цел на сектора.