Невронната мрежа Zero Trust, съчетана с изкуствен интелект, се използва за разкриване на корумпирани държавни служители и чиновници в Китай, съобщава специализираното списание Futurism.

Zеrо Тruѕt функционира, като следи банковите сметки на държавните служители, имотните регистри, извършените от тях едри покупки и събира допълнителна информация. Невронната мрежа анализира данните и прави извод дали чиновника извършва злоупотреби, като живее по-охолен живот, отколкото би позволявала заплатата му.

Финалното решение за подемане на обвинение в корупция обаче се извършва от човек.

От 2012 година насам системата функционира в едва 1% от територията на страната. За това време са били разкрити близо 9000 корумпирани държавни служители, ĸoитo ca пpиcвoявaли или злoyпoтpeбявaли c бюджeтнитe cpeдcтвa, пocтaвяли ca cвoи poднини нa виcoĸи пocтoвe и ca изпoлзвaли cлyжeбнoтo cи пoлoжeниe зa лични цeли.

Zеrо Тruѕt е създадена от Китайската академия на науките и отдела за вътрешнопартиен контрол на Китайската комунистическа партия. Разработката ѝ е предприетата след заявката на Си Дзинпин да внедри изкуствения интелект и новите технологии в управлението на страната и да се пребори с корупцията, съобщава хонгконгският вестник South China Morning Post.

В следствие на антикорупционната кампания от 2012 година до сега са били предприети мерки срещу 1,4 милиона държавни служители и чиновници, включително такива и по високите етажи на властта в Китай.

South China Morning Post обаче информира, че почти всички провинции са се отказали от използването на Zеrо Тruѕt, не отговаряйки на молбите на вестника за коментар.

Според изнесените резултати само няколко души от разкритите 9000 нечестни чиновници са били осъдени и пратени зад решетките. Останалите са били или порицани или оправдани.

Според South China Morning Post обаче най-вероятно провинциалните ръководители са отхвърлили системата с изкуствен интелект, не защото тя е била неефективна, а защото са видели заплаха за самите себе си в нея.

Още с въвеждането на Zero Trust е било отчетено, че силните бюрократи от големите градове веднага ще се разбунтуват и саботират усилията на правителството за разкриване на корупцията. Именно заради това са били избрани по-малки градове и провинции, в които системата да започне да функционира най-напред.

Въпреки недоволството на бюрократите, системата с изкуствен интелект против корупция няма да бъде премахната, а ще бъде допълнително развита. Нейната подобрена версия, ще бъде по-прецизна, ще позволява улавянето на корупцията, в процеса на случването ѝ, и най-вероятно ще бъде приложена на цялата територия на Китай през идното десетилетие.

От Китайската академия на науките заявяват, че изкуственият интелект е в състояние да разкрива манипулирани данни и дори да извършва анализи чрез сателитни снимки, които да разкриват измами при осъществяването на инфраструктурни проекти и отклоняването на средства от тях.