Изследванията и експериментите, свързани с редактиране на гени, трябва да продължат, като същевременно се увеличат мерките за предотвратяване на негативните последствия от подобна дейност, заяви китайският министър на науката и технологиите Ван Чжъган, цитиран от ТАСС.

"Съвременната наука трябва да държи сметка не само за ползите, но и за негативните последствия. Например изкуственият интелект и редактирането на гени могат да ни предоставят нови инструменти, свързани с нови по-големи възможности. Същевременно трябва прецизно да се установи дали не могат да имат скрит негативен ефект. Редактирането на гени е полезно, тъй като позволява да опознаем по-добре сами себе си. Всъщност знаем твърде малко за причините за възникване на болести и за методите, които дават възможност да се води борба с тях", каза той на пресконференция

Чжъган допълни, че в резултат на придвижването напред на технологичния прогрес науката ще трябва да вземе под внимание все повече фактори, които могат да доведат до странични последствия.

"Затова е нужно учените да имат повишено чувство за отговорност, да следват етичните норми, да държат сметка за теоретичните постановки по време на изследванията си и, разбира се, да съблюдават законите", отбеляза той.

Специалистите коментират, че едва когато технологията стане достатъчно безопасна и без странични последствия, може да се говори за стандартизиране на употребата ѝ при хора.

Китай стана първата страна в света, в която се родиха генно-модифицирани близнаци, но постижението предизвика дебати и въвеждането на по-строг контрол, който да предотврати подобни опити за в бъдеще.