Телекомуникацията на Китайския космически център във Вътрешна Монголия била прекъсната след седмица на "ненормални" смущения. При проведено разследване, персоналът на базата открил малък черен предавател, който се оказал отговорен за проблемите, съобщава South China Morning Post.

Комуникацията на ракетната площадка била нарушена дни преди изпращането на трима космонавта в орбита. Целта на пилотираната мисия е свързана с изграждането на Китайската космическа станция и е една от най-важните за тази година.

Устройството, причинило проблемите, може лесно да бъде закупено от китайския онлайн магазин Taobao. За настройката му се изискат специални познания. Макар китайските власти да подозират саботаж, те се въздържат от коментари по случая и заявяват, че ще продължат с разследването.

Заглушаването на сигнала е стара технология, която многократно е прилагана при военни сблъсъци и протести. Наскоро бяха реализирани две широкомащабни операции за заглушаване - при размирици в Казахстан и при войната в Украйна. Заглушаването обаче има място и в осъществяването на диверсии и подривни дейности зад граница.

Начинът, по който работят тези устройства, е сравнително прост: чрез предаване на сигнали на същите честоти като тези, които се опитват да заглушат.

Провал на космическа мисия и загуба на астронавти съществено би накърнил престижа на Китай и би забавил изграждането на космическата станция.

Китай навлиза в технологична и икономическа надпревара със САЩ, която напомня на Студената война от втората половина на миналия век. Пекин има и доста обтегнати отношения с Тайван, който счита за част от Китай.